Han heter Sjöstedt, inte Jonas

Ledare Artikeln publicerades

Svensk politik har blivit för intim.

Aldrig har väljarna vetat så mycket om landets partiledare. Alla använder sig av sina personliga berättelser, som det kallas, i valrörelsen. Är målet att folk ska kunna namnge samtliga partiledares partners, barn och husdjur?

Björklund pratar ofta om sin mor.
Foto: Johan Nilsson/TT
Björklund pratar ofta om sin mor.

Ta Liberalernas Jan Björklund som exempel. I samband med Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Stockholm sa Björklund att han var tacksam för att hans mor, som kom till Sverige som krigsflykting undan nazismen, inte behövde uppleva nazister på gatorna igen.

Den som besöker Vänsterpartiets hemsida möts av en stor bild på Jonas Sjöstedt. Där kan man läsa om vänsterledarens fru, sommarstuga och tvillingbarn. Nedanför kan man trycka på en länk där det står: ”Läs mer om Jonas”.

Jonas Sjöstedt vill vara Jonas med svenska folket.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Jonas Sjöstedt vill vara Jonas med svenska folket.

Ebba Busch Thor (KD) pratar ofta om sin mormors bristande äldrevård som ett skäl till att hon engagerade sig politiskt. Busch Thor är en flitig användare av Instagram där hon blandar bilder på sina barn med kampanjfoton på språng.

Partiledarna vill bli Jan, Jonas och Ebba med svenska folket. Inte Björklund, Sjöstedt och Busch Thor. Det är en intimisering av politiken som Sverige gärna hade kunnat slippa. Valrörelsen får närmast karaktären av en popularitetsomröstning. Vem är härligast? Vem har den trevligaste partnern?

Ökat fokus på partiledarna leder inte bara till att sakfrågorna blir mindre viktiga, utan även att andra företrädare hamnar i bakgrunden. Det är omöjligt för väljarna att hålla koll på hur många barn, hundar och sambos som helst.

EBT är aktiv på Instagram.
Foto: Hanna Franzén/TT
EBT är aktiv på Instagram.

Ytterligare en konsekvens är att partiledarnas erfarenheter upphöjs till allmänna sanningar. Det är svårare att bemöta någons upplevelse än deras argument.

Vad ska kontrahenten säga om en partiledare drar till med sina egna erfarenheter av förlossningsvården i en debatt? Jaha, tråkigt att du tyckte det men jag tycker ändå att det behövs systemförändringar och mindre hyrpersonal i vården? Det låter något hjärtlöst.

Fast lyckligtvis har det svenska folket sluppit en upprepning av SVT:s fiasko från 2014: ”Nyfiken på partiledaren”, där en psykolog skulle intervjua partiledarna och rota i barndomstrauman. Man får vara glad för det lilla.