Greenpeaces nyttiga idioter

Ledare Artikeln publicerades
Rekognoserat och planerat. Greenpeaceaktivister tar sig via stegar in på skyddsobjektet OKG.
Foto:Polisen
Rekognoserat och planerat. Greenpeaceaktivister tar sig via stegar in på skyddsobjektet OKG.

Organisationen Greenpeace säger sig värna den civila olydnad som förknippas med människorättsaktivister som Martin Luther King och Mahatma Gandhi. Sanningen är en annan. Man motarbetar polisutredningen, tiger i förhör och organisationen undergräver också medlemmarnas rättssäkerhet.

Det finns något rosenrött skimmer över Greenpeace aktioner. Det är de goda ideella aktivisterna som med fredliga metoder angriper de onda företagen. Och de säger sig följa de höga moraliska ideal som ligger i begreppet civil olydnad.

Civil olydnad har spelat en viktig roll i framväxandet av den västerländska demokratin. Men att bryta mot lagar måste ses som en sista utväg. Vem bestämmer när det är rätt att bryta mot lagar för att gagna det egna högre syftet? Ska civil olydnad mot ett flyktingboende accepteras? Svar nej. För Greenpeace är det överträdelsen i sig som tycks vara målet.

Häromdagen väcktes åtalet mot de aktivister som trängde sig in på kärnkraftsverket i Oskarshamn. Det var en välplanerad aktion. En kriminaltekniker konstaterar i förundersökningen att aktionen krävde omfattande planering och organisationen.

Greenpeace har inför rättegången lagt ner omfattande ansträngning för att vinna kampen om opinionen. Organisationen säger sig värna öppenhet i samband med alla aktioner. När en aktion är upptäckt ska en talesperson exempelvis kommunicera med polisen.

I den 700 sidor tjocka förundersökningen ges emellertid inte några exempel på att de åtalade aktivisterna visar någon öppenhet mot polisen.

Orden "inga kommentarer", varierade med "det vill jag inte kommentera" upprepas sida efter sida.

Det gäller även på frågan om motivet till aktionen.

Aktivisterna vill inte ens erkänna att det är Greenpeace som låg bakom angreppet. Aktivisterna hade liksom bara av en tillfällighet samlats i hyrda stugor i Gunnarsö stugby.

Bilden av aktivister som hänger sig åt civil olydnad handlar ofta om trädkramare som passivt låter sig släpas bort. Greenpeaceaktivisterna på en båt utanför kärnkraftverket väljer till slut att öka farten och föröka köra i från Kustbevakningen när de uppmanas att stanna.

Förundersökningsledare kammaråklagare Johan Henningsson kritiserade tidigare aktivisterna för att de inte omgående inställt sig till förhör. "För dyrt", svarade Greenpeace och menade att de misstänkta borde förhöras via länk.

Sedan när är det en intresseorganisation äger rätt att bestämma hur en förundersökning genomförs?

Och dyrt? Greenpeace finansierade själva aktionen. De lär stå för böterna. Och bara i Sverige har lättsinniga lycksökare köpt Postkodlotteriets lotter och pumpat in över 100 miljoner kronor till organisationen. Därför borde också Greenpeace ersätta OKG som förlorade i vart fall 25 miljoner kronor på aktionen. I en legitim form av civil olydnad ligger också att inte skada annans egendom eller verksamhet.

Greenpeace försöker utmåla åklagare Henningsson som att han drivs av en personlig agenda. Organisationen är missnöjd över att de misstänkta tilldelats personliga advokater och att aktivistadvokaten Jan Palmblad inte får företräda hela skaran kollektivt.

Nu är det tack och lov tingsrätten i en rättstat och inte åklagaren - eller något särintresse- som förordnar försvarare. Och med tanke på att de tilltalade kan ha gjort sig skyldiga till olika garder av olaga intrång - några kan ju finnas vara oskyldiga - bör de också försvaras av olika advokater.

Greenpeace tar inte ansvar för rättstaten eller demokratin. Och inte för de egna aktivisternas bästa. De verkar mest betraktas som organisationens nyttiga idioter.