Genmäle: Inte försvarbart att dra in på rättigheter

Replik ,
De senaste fyra åren har varit de mest katastrofala sedan LSS infördes, skriver Nora Eklöv.
Foto: Janerik Henriksson/TT
De senaste fyra åren har varit de mest katastrofala sedan LSS infördes, skriver Nora Eklöv.

Ambitionen bör politiskt ligga på att utveckla och förbättra LSS samt att garantera tillgången till dem för de personer som behöver dem för att kunna leva livet fullt ut skriver Nora Eklöv, Förbundet Unga Rörelsehindrade, i en replik till ledarsidan.

I Barometern den 9 augusti ifrågasätter ledarskribenten Daniel Braw att regeringen övergett ambitionen att hejda kostnadsökningen för LSS. Det Braw dock glömmer att nämna är att debatten, sedan Anderssons uttalande, har handlat om just indragningar.

De här fyra åren är de mest katastrofala som vi har sett i LSS sedan lagen blev en del av Sveriges välfärd 1994. Tusentals personer med funktionsnedsättning har förlorat sitt stöd och sin rätt att fungera i samhället. Personer med funktionsnedsättning har tvingats att säga upp sig från sina arbeten på grund av bristen på personlig assistans, likaså föräldrar till barn med funktionsnedsättning. Personliga assistenter har sagts upp på grund av minskade assistanstimmar eller helt indraget stöd.

När Försäkringskassan dragit in på stöd har kommunerna fått ta över ansvaret. Personer med funktionsnedsättning och andra runt omkring sätts i fattigdom.

I slutänden bidrar detta till ökade kostnader för landstinget på grund av gruppens ökade fysiska och psykiska ohälsa. Hur mycket kommer dessa indragningar slutligen att kosta samhället, både när det kommer till ekonomi och lidande för människor som egentligen har samma rättigheter att leva livet som andra? Personlig assistans och LSS-stöd är en av de största arbetsgivarna i Sverige och betalar tillbaka sig självt till en stor del på flera sätt än ekonomiskt.

Enligt FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning ska Sverige, som undertecknat konventionen, i största möjliga mån se till att rättigheterna implementeras. I konventionen beskrivs insatser som samhället ska erbjuda, däribland personlig assistans. Viktigt att förstå är att FN:s konvention inte är ambitioner som kan genomföras om och när man känner för det – de är någonting som har klubbats igenom och som faktiskt ska följas.

Daniel Braw, det är varken ekonomiskt eller etiskt försvarbart att dra in på mänskliga rättigheter. Ambitionen bör istället politiskt ligga på att utveckla och förbättra LSS samt att garantera tillgången till dem för de personer som behöver dem för att kunna leva livet fullt ut. Det är en skyldighet, ett ansvar.

Nora Eklöv

Generalsekreterare, Förbundet Unga Rörelsehindrade

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.