Annons

Gå till botten med spridningen

Fokus på enskilda coronadrabbade äldreboenden leder fel.
Ledare • Publicerad 7 juli 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Socialminister Lena Hallengren vill gå till botten med särskilt drabbade kommuner.
Socialminister Lena Hallengren vill gå till botten med särskilt drabbade kommuner.Foto: Ali Lorestani/TT

Att 40 kommuner står för 70 procent av coronadödsfallen på äldreboenden passar väl in i regeringens berättelse. Enligt denna har strategin på ett övergripande plan fungerat väl, men till följd av brister i äldreomsorgen - som är någon annans ansvar - har det ändå gått dåligt. ”När 70 procent av dödsfallen har inträffat i 40 kommuner finns det anledning att verkligen gå till botten med de kommunerna och verksamheterna”, sa socialminister Lena Hallengren vid tisdagens pressträff.

Men kopplingen mellan dödsfall och de brister som Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har identifierat är inte glasklar. Efter att ha granskat samtliga 1 700 äldreboenden går myndigheten vidare med fördjupad tillsyn vid 91 stycken. Av dessa är sex i Skåne och tre i Kalmar län, två län som saknar ”särskilt drabbade” kommuner. Sexton äldreboenden, fler än i Stockholm, är i Västra Götaland som bara har enstaka coronadrabbade kommuner.

Annons

Det finns en viktig påminnelse i IVO:s genomgång, nämligen att det inte har varit någon allmän utbredning av dödsfall i covid-19 på äldreboenden. I det stora flertalet kommuner rör det sig om mellan noll och tio.

Men det innebär inte nödvändigtvis att det är äldreomsorgen som har fallerat i de kommuner där dödsfallen har varit fler.

Med några undantag, Alvesta i Kronobergs län till exempel, verkar det mer rimligt att se dödsfallen på äldreboenden som en spegling av smittspridningen i samhället i stort. I Kalmar län har bara 23,1 procent av dödsfallen i åldersgruppen 70+ skett på äldreboende, i Östergötland 59,4 procent. Är det för att Kalmar läns äldreomsorg är så mycket bättre eller för att spridningen var mer allmän i Östergötland?

Visst kan man gå till botten med varför smittan kom in till och spreds på enskilda äldreboenden. Men mer intressant är varför den spreds i samhället, vilket var regeringens och Folkhälsomyndighetens ansvarsområde. Det verkar dessvärre som om regeringen lägger tyngdpunkten väldigt mycket på den förra frågan, för att inte så mycket av fokuset ska komma på den senare.

Daniel BrawSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons