Annons

Framtiden är inte röd

Socialdemokraterna fortsätter att backa bland unga väljare. Det är en prestigeförlust för det forna folkrörelsepartiet.
Ledare • Publicerad 12 september 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Alla partier vill vinna de unga väljarna. Det sänder en stark signal om partiets framtidspotential. Med detta i åtanke talar 2018 års valresultat illa för Socialdemokraterna och väl för Moderaterna.

Socialdemokraterna kan i alla fall lita på Håkan Juholt.
Socialdemokraterna kan i alla fall lita på Håkan Juholt.Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Enligt Sveriges Televisions vallokalsundersökning (Valu) röstade 20 procent av förstagångsväljarna på Socialdemokraterna, medan 21 procent i samma grupp lade sin röst på Moderaterna. Sammanlagt får Alliansen ett starkare stöd bland förstagångsväljare än de rödgröna. I väljargruppen 22-30-åringar röstade 23 procent på S och 20 procent på M.

Annons

Unga brukade länge ses som självklara vänsterväljare. Men inte längre. Det tycks ha skett ett uppsving för mer konservativa värderingar bland unga. Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, menar att sedan millennieskiftet har 16-19-åringar successivt rört sig högerut.

I skolvalet blev Moderaterna största parti med 21,3 procent av rösterna.S tappar även i skolvalet: 2014 röstade 25,1 procent på partiet, 2018 fick partiet enbart 19,3 bland högstadie- och gymnasieeleverna.

Det är ingen ny trend att S backar bland unga, däremot verkar den ha förstärkts. I Socialdemokraternas valanalys från 2014, skriven då dryga 30 procent var ett krisresultat och inte en dröm, konstateras att partiet har förlorat stöd bland förstagångsväljare ända sedan 2002.

Det spelar ingen roll att Socialdemokraterna numera kallar sig för Framtidspartiet. Valu tyder på att Socialdemokraterna har sitt främsta stöd bland väljare som är 65 plus.

Socialdemokraterna har länge kunnat förlita sig på väljare som, i stil med den tidigare S-ledaren Håkan Juholt, föddes som socialdemokrater och kommer att dö som socialdemokrater. Den tiden är över. De som identifierar sig med ett parti blir allt färre. De som hoppar mellan partier är fler än någonsin.

Unga väljare är notoriskt otrogna. De måste vinnas på nytt i varje val. Det innebär att partierna inte kan bli allt för bekväma. Yngres politiska identitet handlar inte om partitillhörighet, utan snarare om ideologi och värderingar.

Inte ens Miljöpartiet, som brukar vara starkt bland yngre, kan ta de unga väljarna för givet. Partiet har länge drivit frågan om att rösträttsåldern till kommun- och landstingsvalen borde sänkas till 16 år.

Som argument anförs högtidligt att det är viktigt att ta tillvara ungas samhällsengagemang och att. Det handlar givetvis om att partiet vill ha fler platser i landets kommun- och landstingsfullmäktige. Men Valu visar att partiet även rasar bland unga väljare: 2014 röstade 12 procent av förstagångsväljarna på MP, 2018 var det enbart sex procent som röstade grönt.

Enligt Valu gör faktiskt Kristdemokraterna ett marginellt bättre val bland unga än MP: sju procent av förstagångsväljarna röstade KD i år, jämfört med fyra procent 2014.

Förut brukade man, något elakt, tala om att Kristdemokraterna framför allt var ett parti för ”sistagångsväljare”. Partiet gör förvisso ett ännu bättre resultat bland äldre, 10 procent bland väljare som är 65 eller äldre, men det har uppenbarligen skett en föryngring.

Nu verkar det som att Socialdemokraterna har övertagit rollen som Sveriges pensionärsparti. Det ser inte vidare ljust ut för Framtidspartiet.

Naomi AbramowiczSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons