Frågan om ledarskap är akut för regeringen

Ledare Artikeln publicerades

Vi befinner oss i ett nytt politiskt landskap där ingen tidigare har varit.

Det sa den socialdemokratiske politikern och chefredaktören Widar Andersson under ett seminarium arrangerat av Axess magasin i fredags. Seminariet handlade om ”Socialdemokraterna och migrantkrisen”. Flera av deltagarna var överens om att rubrikens politiska parti hade kunnats bytas ut mot ett annat. Det här är hela Sveriges kris och ansvarsfördelningen är inte en enkel svart-vit historia.

Icke desto mindre är det Stefan Löfven och hans rödgröna regering som håller i spakarna. Eller gör de det? Frågan om ledarskap är akut och accentueras av att det under den senaste tidens turbulens är så många som uttalat sig i regeringens namn. Inrikesminister Anders Ygeman och försvarsminister Peter Hultqvist framstår som personer med större auktoritet än statsministern själv. Det är något löst i befälsordningen, som Andersson uttryckte det.

Enligt den socialdemokratiska självkritik som framkom under seminariet är den rödgröna regeringens främsta problem att den är just rödgrön. Miljöpartiet har ett oerhört inflytande, och har i dessa frågor haft det ändå sedan migrationsuppgörelsen med Alliansen. Regeringsovana, tunnelseende och en för liten grupp som tycker lika, är andra hinder som tycks göra det svårt att ta sig ur det vakuum som råder. Så länge Miljöpartiet vägrar att ge upp en del av sina ideal kommer inte regeringen framåt.

Det framstår onekligen som en kräftgång, mitt i skarpt läge. Om inte dagens situation kräver extraordinär handlingskraft och ledartröja, vilken gör det då? I denna belägenhet sitter således Sverige med en oerfaren regering, som för länge lyssnat till idealister och aktivister inom MP och bland rådgivare.

Men det som också blev tydligt är att den ovilja att ta i migrations- och integrationsfrågorna, som präglat såväl de rödgröna som Alliansen, nu tack och lov är bortblåst. Widar Anderssons recept är att S behöver klä sig i säck och aska och söka en bred majoritet för nya uppgörelser på migrationsområdet. Miljöpartiet får bestämma sig om de tänker fortsätta vägra ta till sig verkligheten eller inte.

Klart är att S behöver hjälp för att ändra det läge som råder. Moderaterna har börjat ta stafettpinnen, men det behövs mer - och nu.