Finns det brott om våldtäktsmän är offer?

Ledare Artikeln publicerades
Brottsoffer ignoreras när gärningsmän också beskrivs som offer.
Foto:TT
Brottsoffer ignoreras när gärningsmän också beskrivs som offer.

I det postmodernistiska tidevarvet – när allt är öppet för debatt – relativiseras grova brott.

I Lund våldtogs i maj en minderårig flicka av två andra elever, sedan dess har hon inte varit i skolan. Att hon inte har orkar återvända beror till stor del på att våldtäktsmännen fått gå kvar. När rektorn i måndags förklarade i Sydsvenskan varför de dömda fått stanna sade skolchefen: "Alla tre är på sätt och vis offer."

Med den inställningen blev det obegripliga förståeligt – vilket gjorde situationen skrämmande. Hade skolan brustit i rutinerna är det beklagligt men möjligt att åtgärda. Nu verkar det i stället ha lagts mycket kraft på hanteringen, rektorn säger sig ha tänkt på fallet dagligen. Och tankemödan resulterade i att alla är offer. Först efter stor medial uppmärksamhet ändrade Lund under tisdagseftermiddagen de dömdas skolplacering.

Denna relativisering är inte en isolerad händelse. Rektorn är inte den enda representanten för samhällsbärande institutioner som vädrat en stor omtanke för den som begår grova brott.

    I januari förra året knivmördades en 22-årig kvinna som jobbade på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Mölndal. I SVT fick rikspolischef Dan Eliasson frågan vad han tänkte om det inträffade. Han beskrev då en förtvivlan – särskilt för mördaren. Vad har den personen varit med om, undrade landets högsta polischef.

    År 2010 gjorde Uppdrag granskning ett program om en 14-årig tjej som våldtagits av en skolkamrat och fick se vuxenvärlden vända henne ryggen. Den dömda gärningsmannen välkomnades på skolavslutningen och på kvällen våldtog han en tjej till. När Uppdrag granskning berättar om den andra våldtäkten för prästen som lät gärningsmannen delta i avslutningen säger han "stackars kille".

    Brottsoffren har historiskt haft en svag ställning i Sverige. Den första brottsofferjouren uppstod inte förrän 1984, då i en skrubb på Södertälje polishus. Brottsoffermyndigheten inrättades 1994. Men nu hotas det som har byggt upp. Arbetet kring att hjälpa brottsoffer utmanas av postmodernismens strävan att kritiskt granska allt.

    Frågan om vem som egentligen är ett offer öppnar för att rikspolischefer relativiserar mord och rektorer ser våldtäktsmän som drabbade. Nästa steg lyder: Är en mördare främst ett offer vad är då ett brott?