Feminister med mannen som norm

Ledare 2014-01-20 | Uppdaterad 2014-01-20

Var tog särartsfeminismen vägen? Det är en berättigad fråga i Sverige, där valet står mellan likhetsfeminism eller antifeminism, och där den förras tendenser att leda till statligt tvång och indoktrinering får många att välja den senare.Från början handlade feminism om kvinnlig myndighet och rösträtt. När dessa mål var uppnådda klövs femi­nismen i två: Likhetsfeministerna hävdade att män och kvinnor är lika, och därför har samma värde och ska ha samma rättigheter och skyldigheter. Särartsfeministerna hävdade tvärtom att män och kvinnor är olika, men har samma värde, och deras mål blev att uppvärdera traditionellt ”kvinnliga” egenskaper och sysselsättningar.

I Sverige dog särartsfeminismen med Nina Björks Under det rosa täcket. Kanske är tiden nu mogen för en uppdaterad särartsfeminism?
Likhetsfeminismen har nämligen tappat kompassen. I Sverige har könen lika rättigheter och skyldigheter. Men eftersom män och kvinnor inte är helt lika blir utfallet olika vad gäller exempelvis inkomster och toppositioner i näringslivet, kvinnor missgynnas, eller livslängd och social utslagning, män missgynnas.

Därför har likhetsfeministerna ersatt kraven på lika rättigheter och skyldigheter med krav på lika utfall. Men lika utfall kan inte uppnås utan inskränkningar av människors fria val: Tvångsmedel som kvotering och indoktrinering som genuspedagogik.
Likhetsfeminismen har utvecklats från en liberal princip om likabehandling, till ett mjuktotalitärt försök att skapa en ny sorts människa.
Ofta är det traditionellt manliga egenskaper som likhetsfeministerna vill fostra fram. Den nya människan ska läras att satsa på sin karriär och sina inkomster, och inte förledas att oav­lönad ta hand om nära och kära. Därför ses det som ett större problem när dagisflickor leker med dockor eller mammor tar lång föräldraledighet, än när dagispojkar leker krig eller män utsätter varandra för våld.

Likhetsfeminismens blindhet inför sin egen ”mannen som norm” gäller också sexualiteten. Som Ebba Witt-Brattström nyligen skrev, DN den 8 januari, finns det en spänning mellan kvinnors och mäns uppfattning om vilken sexual­moral som är att föredra, som är ”svår att formulera i normöver­skridandets tid”. Evolutionsbiologen och särartsfeministen skulle kanske säga att mannens drift att sprida sin säd gör att han gärna har sex utan ­kärlek, medan kvinnan som kan bli med barn är mer selektiv och vill att sex ska höra ihop med kärlek.

Witt-Brattström noterar att dagens unga uppmanas att ”gilla läget” och att ”polygamt sex alltid är något progressivt”. Denna seger för den ”manliga” sexualmoralen hade inte vunnits lika lätt med en särartsfeministisk opinion i Sverige.
En uppdaterad särartsfeminism, som omfamnar lika rättigheter och skyldigheter och erkänner de stora individuella variationerna inom könen, skulle vara bra för jämställdheten i Sverige. Den skulle inte försöka omvända kvinnor att bli ingenjörer och män att bli sjuksköterskor, utan fråga hur lönerna i människovårdande yrken kan höjas. Den skulle inte bekämpa de pojkflickor och föräldralediga män som i dag hyllas, men den skulle stoppa hånet mot traditionellt kvinnliga kvinnor och manliga män. Den skulle inte lägga sig i individers sexuella preferenser, men den skulle ha ett nytt budskap till unga kvinnor: ”Du behöver inte gilla läget! Vill du ha kärlek, romantik och monogami för att njuta av sex så är det helt okej att kräva det.”

En uppdaterad särartsfeminism skulle helt enkelt utgå ifrån hur människor är, i stället för att försöka skapa om dem.

Marika Formgren, borgerlig skribentLäsarkommentarer på Barometern.se

På Barometern.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på Barometern.se. På tider då Barometerns webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på Barometern.se

Barometern.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på Barometern.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Barometern som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Disqus


Huvudnyheter just nu

Cyklister mest olycksdrabbade

TT inrikes [Uppdaterad i dag 14:50]

Andelen cyklister som skadas allvarligt i trafiken ökar och numera är det fler cyklister än bilister som får men för livet. Läs mer

 

Cykling

Skulle du skydda axlarna om det fanns skydd?

Visa resultat
Ledare

Politisk chefredaktör Martin Tunström och ledarskribent Daniel Braw.

Ledare

Politisk chefredaktör Martin Tunström och ledarskribent Daniel Braw.
martin.tunstrom@barometern.se
daniel.braw@barometern.se


Senaste nytt lokalt

Mest läst just nu på Barometern.se


Blogg

David Elm: Välkommet landslagsuppehåll

"Periodsvis gör vi bra saker, men vi blandar det med rena juniormisstag och bjuder IFK på ett flertal målchanser enbart för att vi inte är tillräckligt fokuserade i passningsspelet. "

Senaste blogginläggen

Kalmar

Följ oss på Facebook och Twitter!

Missa oss inte när vi har något spännande att berätta.

Senaste nytt från TT

Nyheter

Skicka in ditt tips och dina bilder

Klicka här för att lämna tips/bild!

Län

Här går larmen i länet

Hörde eller såg du räddningstjänsten fara i väg med ilfart? Här kan du se var utryckningsfordonen är på väg.

Taggade.se

Taggade - ditt digitala träningsmagasin i sydost

Upplev mer. Stor guide till motionsloppen i hela sydostregionen. Inspirerande reportage. Tävling & träning.
Till Taggade!

logga
Logga
Bilen
Citroën DS5 2.0 HDI (163hk) -13
Silver metallic 1.900 mil 265.000 kr
Logga
Bilen
Toyota Auris 1,8 HSD Touring Sports Active -13
Whitepearl 2.200 mil 199.000 kr
Logga
Bilen
Renault Koleos 2,0 dCi 16V FAP 150 Dyn. Comfort -08
Grå metallic kxb 7.120 mil 109.000 kr

Distriktsidrottschef
Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna söker distriktsidrottschef i Blekinge.
Arrow LÄS MER
Servicetekniker
Servicetekniker sökes omgående till Mönserås
Arrow LÄS MER
Redovisningskonsulter
Ekonomibyrån i Uppvidinge AB söker redovisningskonsulter. Placering Åseda.
Arrow LÄS MER
Krisberedskapssamordnare
Länsstyrelsen i Blekinge län söker Krisberedskapssamordnare.
Arrow LÄS MER
CNC- Operatör
Svennes verktygsmekaniska söker CNC-operatör.
Arrow LÄS MER
Ekonomiansvarig
JL bilar i Kalmar AB söker en ekonomiansvarig
Arrow LÄS MER
Bilplåtslagare/Skadereparatör
Toyota Verkstad söker Bilplåtslagare/skadereparatör i Kalmar
Arrow LÄS MER

arrow SE ALLA JOBB (46 ST.)
Arrow ANNONSERA