Fel att tysta Tina

Ledare Artikeln publicerades
Ett oskyldigt uttalande om Israel ledde att TV4 strök Tina Nordströms program från arkivet.
Foto:BJ÷RN LINDGREN / TT
Ett oskyldigt uttalande om Israel ledde att TV4 strök Tina Nordströms program från arkivet.

Åsiktskorridoren har gjort sitt inträde också i köket och matlagningen.

Det händer inte ofta att TV4 eller någon annan kanal i efterhand tar bort ett underhållningsprogram från det öppna arkivet och deklarerar att rutinerna har brustit.

I dagarna har mediebolaget nämligen gjort en mycket ovanlig markering mot Tv-kocken Tina Nordström. Matlagningsprogrammet har alltså raderats från TV4 play och bolaget beklagar om något i programmet upplevts stötande. Vilket tillkortakommande har Tina Nordström gjort sig skyldig till?

I Tina på besök gästar hon Jerusalem och lagar mat från Mellanöstern. Och medan Tina Nordström befinner sig i de östra delarna av staden omtalar hon Jerusalem som Israels hjärta.

  Det fick Palestinagrupperna att reagera våldsamt. Även det faktum att Nordström tillagade falafel i Israel väckte för övrigt också ont blod i sociala medier.

  Ja, Östra Jerusalem är ockuperad mark. Men kan någon förneka exempelvis klagomurens betydelse för det judiska folket och den israeliska nationen? Det är orimligt att avfärda ett påstående mot bakgrund av var sagespersonen befinner sig när det uttalas. Även om Sverige i likhet med många stater inte erkänner Jerusalem som den israeliska huvudstaden är det rent faktiskt så att landets medborgare ser staden som landets hjärta. Det är när inslaget raderas från historien som saken politiseras. Det är när det stämplas som stötande att påstå att Jerusalem är Israels hjärta som det görs ett ställningstagande i Mellanösternkonflikten.

  TV4 drabbades av vår tids moralpanik. Förr var det naket som väckte krav på censur och tystnad. Nu är det religion eller det är Israel.

  Om det är bolaget tyvärr långt från ensamt. Under veckan uppmärksammades att havremjölkstillverkaren Oatly använt D-vitamin i sina produkter som importerats från en producent i Israel.

  Efter proteser och upprepade hot om bojkott ånyo från Palestinagrupperna - avbröt Oatly samarbetet med den israeliska leverantören.

  Att varor från den ockuperade Västbanken väcker starka känslor är en sak. Men Palestinagruppernas går alltså längre. Det är den Israeliska ekonomin som ska isoleras. Även om produktionen sker inom erkända gränser om inte säkra gränser.

  Demokratibegreppet som alltid åberopas i internationella relationer, inte minst ifråga om vapenexport, väger lätt när det handlar om Mellanöstern.

  Oatly säger upp bekantskapen med sin partner i Israel, samtidigt som företaget importerar produkter från Etiopien, Kina, Vietnamn, Indonesien och Madagaskar. Knappast några levande demokratier. Och Kina ockuperar dessutom Tibet. Det säger något om vår tids dubbelmoral.

  Israel får många gånger hårdare kritik än andra stater av anledning att staten är en del av vår kultursfär. En del av Västvärlden, helt enkelt. Och Israel förtjänar hård kritik; för bosättningarna och för trakasserierna vid gränspassager.

  Men de dubbla måttstockarna blir allt tydligare. Den officiella svenska utrikespolitiken ger extrema krafter hopp och glöd. Att utrikesminister Margot Wallström (S) i dag bjuds in av Arabförbundet men inte Israel är symptomatiskt.

  Så blir bilden av en komplex konflikt allt mer ensidig. Och Sverige blir allt mer isolerad och hamnar allt längre från en framtida medlarroll i Mellanösternkonflikten.

  Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.