Fåfäng dröm om 37 miljarder i skatt

Ledare Artikeln publicerades

Hopplöst optimistisk kalkyl om hur nyanlända kvinnor kommer i arbete.

Låg utbildning och andra värderingar håller utrikes födda kvinnor borta från svensk arbetsmarknad.
Foto: Hasse Holmberg/TT
Låg utbildning och andra värderingar håller utrikes födda kvinnor borta från svensk arbetsmarknad.

Satsa en krona, få 570 tillbaka! Även om regeringen under dessa veckor gör det ena budgetutspelet efter det andra stack detta erbjudande ut. Genom en satsning på språkutbildning för föräldralediga nyanlända kvinnor vill man få fler i arbete. ”Enligt regeringens beräkningar kan åtgärden i förlängningen ge 37 miljarder i skattekassan”, rapporterar TT.

Och nog stämmer det att det är bland utrikes födda kvinnor som det finns potential att få fler i arbete. I Kalmar län är arbetslösheten bland utrikes födda kvinnor nästan 28 procent, att jämföra med knappt sju procent bland alla kvinnor. Sveriges generösa möjligheter till föräldraledighet gör att etableringen drar ut på tiden.

Men regeringens beräkningar är hopplöst optimistiska. Siffran 37 miljarder bygger på att utrikes födda kvinnor skulle arbeta i samma utsträckning som inrikes födda kvinnor. Men utrikes födda är inte inrikes födda.

Det är knappast bara bristande språkkunskaper som gör att utrikes födda kvinnor inte kommer i arbete. Bristande skolkunskaper bidrar också.

I den inrikes födda befolkningen är det 0 procent av kvinnorna som endast har en utbildning kortare än nio år. Bland utrikes födda kvinnor är det elva procent. Bland kvinnor från Syrien har 36 procent bara förgymnasial utbildning. Motsvarande siffra för Afghanistan är 39 procent, för Eritrea 45 procent. Även med kunskaper i svenska skulle det vara en lång uppförsbacke till jobb.

Den blir sedan ännu längre när kvinnligt förvärvsarbete inte är något ideal. Alla är inte, som finansministern verkar mena, intresserade av att utrikes födda kvinnor ska göra samma resa som svenska kvinnor har gjort.

När Arbetsförmedlingen granskade varför nyanlända kvinnor inte kommer i arbete för ett par år sedan, påpekade man försiktigt att vi inte kan ”helt blunda för det faktum att man i många andra länder– inklusive länder som är vanliga ursprungsländer bland de som söker asyl i Sverige– inte anser att det är självklart att kvinnor ska lönearbeta”.

Mot sådana attityder hjälper inga budgetutspel. Det kommer att ta mycket lång tid innan några 37 miljarder i nya skatteintäkter faller ut.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.