Annons

Ett kallare Sverige utan kärnkraft

Den största delen av Sveriges elproduktion kommer från vattenkraft och kärnkraft.
Publicerad 8 februari 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Årets andra och sista vintermånad har slagit till med full styrka. Ute råder det minusgrader i nästan hela Sverige och Kalmar län är inte undantaget. Därför är det tacksamt med uppvärmda hem och arbetsplatser. Tacksamt är det också att det räcker med att slå på strömbrytaren för att få belysning under årets mörkaste dagar.

Kärnkraften är fortfarande viktig för den svenska elproduktionen. Särskilt under vintern.
Kärnkraften är fortfarande viktig för den svenska elproduktionen. Särskilt under vintern.

Utan elproduktion skulle vår vardag vara mycket mörkare, både bildligt och bokstavligt talat. Alltifrån lampan på vårt nattduksbord till datorn eller kaffemaskinen på jobbet behöver el för att fungera. Under vintern blir behovet särskilt tydligt. Till exempel förbrukade vi i Sverige runt 24 635 megawatt den 6 februari klockan 18.00 i år, enligt Svenska Kraftnät. Den siffran kanske inte säger så mycket av sig självt men då kan man ställa den i relation till exempelvis elförbrukningen samma tidpunkt den 20 juli 2017 (som enligt SMHI uppmätte månadens högsta temperatur under en annars sval sommar) som låg på 12 547 megawatt. Det betyder att vi nästan fördubblar vår elkonsumtion under vintern för att inte frysa om fötterna.

Annons

El skapas dock inte av sig självt utan produktionen hämtas från flera olika källor. Här i Sverige står vattenkraften och kärnkraften tillsammans för det mesta av vår elproduktion - den 6 februari vid 18.00 var det nästan 86 procent.

Vindkraft då? Den står inte alls för mycket av Sveriges elproduktion. De senaste dagarna har den stått för ungefär tre procent och i genomsnitt produceras tio procent av vår el från vindkraft, enligt Svenska Kraftnät. Problemet är att om det inte blåser blir det ingen el.

Det finns dock en föreställning om att kärnkraften håller på att bli utdaterad. För lite mer än två år sedan skrev vänstertidningen ETC en artikel med rubriken ”Nu är vindkraften större än kärnkraften”. Artikeln handlade om att vindkraften producerade mer el än kärnkraften under några dagar den sommaren. Men rekordet berodde på att sju av Sveriges tio kärnkraftsreaktorer stod stilla i kombination med att det blåste mycket.

ETC-rubriken var alltså kanske vass men långtifrån sann. I verkligheten producerar kärnkraften ungefär fyra gånger så mycket el som vindkraften. Den utgör, tillsammans med vattenkraften, ryggraden i den svenska energiförsörjningen. Skulle dessa försvinna i morgon försvinner även vår levnadsstandard med dem, och månadens resterande dagar skulle bli olidligt kalla.

Ana Cristina HernandezSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons