Ett beskt nytt år för Sveriges judar

Ledare Artikeln publicerades

Palestinier utvisas inte – trots att han försökte tända eld på Göteborgs synagoga.

Synagogan i Göteborg.
Foto: Nora Lorek/ TT
Synagogan i Göteborg.

Den senaste veckan har judar runtom i Sverige samlats, både i sina hem och landets synagogor, för att fira det judiskt nyåret och önska varandra ett gott och sött nytt år. Men det fick en bitter början.

En av de män som kastade flaskor med brännande bensin mot Göteborgs synagoga i december förra året döms till fängelse – men inte utvisning. Det meddelade hovrätten för västra Sverige på onsdagen och gick på tvärs med tingsrätten, trots det allvarliga brottet.

Varför? Mannen är statslös palestinier och enligt hovrätten kan Israel ha ett intresse i saken. Därför finns det anledning att tro att hans mänskliga rättigheter inte tryggas om han utvisas till Palestina, menar hovrätten för västra Sverige.

Det är ett tunt resonemang. Enligt Migrationsverket finns det inget hinder att utvisa någon till Palestina, som Sveriges regering faktiskt har erkänt som stat. Israel är, till skillnad från de palestinska territorierna, en demokrati med en fungerande rättsstat.

Innan mannen försökte bränna ned synagogan saknade han asylskäl. Nu kommer han inte att utvisas. Om domen inte överklagas är det möjligt att samma skäl anförs när mannen har avsuttit straffet och ansöker om asyl på nytt: han riskerar vedergällning från Israel om han återvänder. Det framstår närmast som en belöning för hatbrott. Grattis till alla antisemiter. Den som hotar och hatar judar kan få chans att stanna i Sverige.

Och gott nytt år till Sveriges judar, med visst förbehåll.