Annons

Energifrågan är inte död för att det finns en uppgörelse

Baskraften levererar såväl sommar som vinter.
Ledare • Publicerad 17 juli 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

För någon sommar sedan utropade delar av miljörörelsen euforiskt. ”Vindkraften producerar mer el än kärnkraften.

Svenska Kraftnät. Skärmdump klockan 14:06 i går måndag.
Svenska Kraftnät. Skärmdump klockan 14:06 i går måndag.

I vintras hördes inte motsvarande hurrarop. Under vargavinterns februaridagar stod den för tre procent av elproduktionen i landet.

Annons

Och nu då?

I går klockan 14:00 svarade kärnkraften för 55 procent av elproduktionen. Vattenkraften för 36,5 procent och vindkraften för två.

”Sämre blåst”, står det på Vattenfalls hemsida.

Vindkraften levererade inte när det var kallt och inte när det är varmt. Vi får helt enkelt fortsätta att lita till den klimatvänliga baskraften.

Det oroande i sommarvärmen är att vattenmagasinen i norra Sverige inte fyllts på som normalt efter vårfloden. Affärsverket Svenska Kraftnät varnade också i går för akut elbrist den kommande vintern.

Energifrågorna har efter den blocköverskridande överenskommelsen i det närmaste försvunnit från den politiska diskussionen. Men energiproblematiken är inte över. Förnyelsebar energi är viktig, men baskraften går inte att drömma bort varken när solen skiner som varmast eller när snö och is klär vårt land.

***

”Ur svenska hjärtans djup en gång” - kan du fortsättningen på Kungssången? Majoriteten av de som kommit för att fira Victoriadagen i lördags kunde den inte. Det konstaterade denna tidnings ledarskribent som var på plats. Att efter bästa förmåga kunna sjunga med i Otto Lindblads melodi, hör till musikalisk allmänbildning - på samma sätt som alla förväntas kunna ”Du gamla du fria”. Läsarna uppmanas att som en sommarläxa lära sig texten. Den är inte lång.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons