En tragedi för Sverige och för svensk tennis

Ledare Artikeln publicerades

Antisemitiska demonstrationer befaras när Sverige ska möta Israel i Davis Cup i september. Tennisförbundet väljer därför att lägga landskampen i Stockholm istället för i tennismetropolen Båstad.

Det skulle vara upplagt för tennisfest under den skånska sensommaren den 13-14 september i Båstad där Sverige vanligen spelar Davis-Cup matcher under lämplig säsong.

Tennisförbundet befarar säkerhetsproblem när Sverige möter Israel i Davis Cup. Vid förra mötet utbröt våldsamma demonstrationer i Malmö.
Tennisförbundet befarar säkerhetsproblem när Sverige möter Israel i Davis Cup. Vid förra mötet utbröt våldsamma demonstrationer i Malmö.

Men när de fem matcherna avgörs i september är platsen inte den vackra kustorten på Bjärehalvön utan Östermalm i Stockholm. Förbundet motiverar det överraskande valet med att flera orter har undersökts utifrån ”sportsliga, arrangörsmässiga, ekonomiska och säkerhetsmässiga förutsättningar” och att valet denna gång föll på Stockholm.

Vilka sportsliga, arrangörsmässiga och ekonomiska skäl som talar till nationalarenans nackdel när matcherna mot Nederländerna och Schweiz spelas där under de senaste åren är svårt att förstå. Sportsligt sett talar valet utifrån ett blågult perspektiv solklart för Båstads grusbanor som passar de svenska baslinjespelarna, medan det hårdare underlaget i Kungliga Tennishallen är som gjort för hårdservande israeliska spelare.

Att det är säkerhetsskälen som avgjorde beslutet är bekräftat för Barometern. Tennisförbundet har skandalen i Malmö 2009 i färskt minne då gatorna skakades av kravaller och antisemistiska slagord skanderades. Autonoma aktivister underblåste den antisemitism och det Israelhat som unga förortsbor med band till Mellanöstern matats med. Matchen spelades inför tomma läktare och Malmös dåvarande kommunalråd Ilmar Reepalu (S) kritiserades mycket hårt för uttalanden om att matchen inte skulle spelas.

Tennisförbundet agerade korrekt då och riktade hårt kritik mot att Malmös kommunledning politiserade ett internationellt idrottsligt utbyte. Självfallet är det rätt att förbundet nu efter kontakter med myndigheter som polismyndigheterna sätter säkerheten för spelare och publik i främsta rummet. Kring tennisstadion i Skåneorten lever också minnena från de så kallade Båstadkravallerna som stoppade en Davis Cup-match mot Rhodesia 1968 och det misslyckade försöket att stoppa matchen mot Chile 1975.

Det är i vilket fall ett nationellt nederlag att antisemitiska strömningar är så starka att säkerheten inte kan garanteras i tennismetropolen. Matchen blir tyvärr inte en symbol för internationellt utbyte utan åter en påminnelse om hur Israelhat och antisemitism går hand i hand i vårt land.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.