Annons

En glädjens dag för Bjuv men inte för regeringen

Publicerad 7 februari 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Försöket att på politisk väg hindra Findus nedläggning i Bjuv blev ett fiasko.

Både arbetsmarknadsministern och LO:s ordförande demonstrerade mot nedläggningen men tappade sedan intresset.
Både arbetsmarknadsministern och LO:s ordförande demonstrerade mot nedläggningen men tappade sedan intresset.Foto: Björn Lindgren/TT

Att förtiga goda nyheter är av naturliga skäl en ovanlig kommunikationsstrategi. Ändå var det den regeringen tillämpade i frågan om vad som händer i Bjuv efter Findus nedläggning. Jordbruksministern Sven-Erik Bucht åkte visserligen dit för att delta i en presskonferens under tisdagen, men på regeringens webbplats fanns ingen information om vad han hade sagt. Samernas nationaldag och stärkt konsumentskydd bedömdes ha större nyhetsvärde.

Så var det inte 2016, när Ylva Johansson tillsammans med LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och vänsterledaren Jonas Sjöstedt protesterade mot nedläggningen. Mest minnesvärd var Thorwaldssons uttalande om att inte en enda ärta skulle lämna Bjuv, men arbetsmarknadsministern drog sitt strå till den retoriska stacken: ”Jag säger till ägarna att de ska behålla verksamheten i Bjuv.”

Annons

Tisdagen borde ur detta perspektiv ha varit en stor dag för regeringen. Visserligen genomfördes nedläggningen och Findus anläggning har stått på standby sedan mars förra året. Men den 1 mars ska ett ”innovativt livsmedelscentrum för produktion av framtidens mat” komma i dess ställe, ett centrum som inom tre år väntas sysselsätta lika många som Findus gjorde. Centrumet har till och med ett namn som hade kunnat komma från Rosenbad: Food Valley of Bjuv - matens motsvarighet till data- och teknikindustrins Silicon Valley.

Så varför gläds inte regeringen? Svaret torde vara att satsningen inte passar in. Food Valley of Bjuv drivs av Foodhills, en privat aktör ägd av Peabgrundaren Erik Paulsons företag Backahill tillsammans med Lantmännen. Det är inte ett resultat vare sig av industrikanslerns verksamhet, av allmän ”samverkan” eller av livsmedelsstrategin. Det är inte ens en investering av statligt riskkapital.

Daniel BrawSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons