Efter valet kommer svekdebatten för Centerpartiet

Ledare Artikeln publicerades

Centerpartiet kan mycket väl komma att uppleva samma bakslag som MP gjorde när partiet fick böja sig för Socialdemokraterna i flyktingfrågan.

Centerpartiet vill vara det borgerliga alternativet för optimister. Och centerledaren Annie Lööf var sannerligen optimistisk i söndagskvällens partiledarutfrågning i SVT. Det löser sig, verkar vara Lööfs motto.

Annie Lööf (C) gläds åt Centerns goda opinionssiffror.
Foto: HANNA.FRANZEN/TT
Annie Lööf (C) gläds åt Centerns goda opinionssiffror.

Det är lätt att vara kaxig med goda opinionssiffror. Men det finns en fråga där sannolikheten att det löser sig efter valet är rätt låg: migrationsfrågan.

Centerpartiets politik skiljer sig från de övriga allianspartiernas. C var det enda av de borgerliga partierna som röstade för den kraftigt kritiserade gymnasielagen, något som Lööf i utfrågningen kallade för ”väldigt ansvarstagande”. Att rösta för ett förslag som först totalsågades av Lagrådet och sen har underkänts av två domstolar är alltså ansvarstagande?

M-ledaren Ulf Kristersson fick till och med gå ut och förtydliga att en röst på Moderaterna inte är en röst på Centerpartiets migrationspolitik. Det gladde nog många alliansväljare. Men vad innebär det för Centerpartiet om det inte får gehör för något av sina migrationspolitiska förslag efter valet? Migrationsfrågan har trots allt blivit en av partiets profilfrågor.

Risken är att Centerpartiet hamnar i samma läge som Miljöpartiet efter valet 2014: att man lovar en sak i opposition, men tvingas genomföra en annan politik. Centerpartiets väljare kommer sannolikt känna sig snuvade. Det är möjligt att det blir en svekdebatt, inte lika uppslitande som den Miljöpartiet ännu inte har återhämtat sig från – men tillräckligt svår för att det ska skapa problem för partiet.

Därför försökte Lööf att svara tillräckligt svävande för att inte ge sina väljare allt för stora förhoppningar om en av partiets stridsfrågor: generösare regler för familjeåterförening. I stället konstaterade hon att partiet har tydliga ingångar men att det inte kommer att ställa några ultimatum. Tydligt, sa Bill.

Centerledaren fick även frågor om partiets förslag att införa ett typ av CSN-lån, med en del lån och en del bidrag, för flyktingar. Lööf sa att hon vill värna möjligheten att söka asyl men att man inte ska kvalificeras automatiskt till alla välfärdsförmåner.

Det låter bra i teorin. Men många av de som kommer till Sverige har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Är det ansvarstagande att låta dem dras med lån och skulder som de sannolikt inte kommer att kunna betala av? Eller räknar centerledaren kallt med att den typen av förslag skulle leda till att färre söker sig till Sverige?

Det var en självsäker Annie Lööf i kvällens partiledarutfrågning. Men mycket pekar på att Lööf inte kommer vara fullt lika kaxig när Centerpartiet tvingas kompromissa med de frågor som partiet gick till val på.

Här kan du se utfrågningen av Annie Lööf (SVT Play):

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.