Det finns ingen arg svensk Trumphöger

Ledare Artikeln publicerades

Baksidan av Hanif Bali-bråket är att allt fler väljare fjärmar sig från debatten och de politiska regeringsalternativen.

Vilken riksdagsledamot har skapat krismöte mellan Tidningsutgivarna och den moderata partiledningen, fått utrikesminister Margot Wallström att skriva en debattartikel och blivit omskriven i de stora tidningarna. Igen.

Hanif Bali.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Hanif Bali.

Det handlar naturligtvis om M-riksdagsledamoten Hanif Bali som twittrade om att han var i krig med Dagens Nyheter och lade ut en selfie - en bild av honom själv - på en skjutbana med någon form av halvautomatiskt gevär. Så brukar Bali agera för att genom provokationer väcka uppmärksamhet i etablerade medier och få fler följare.

Inläggen är djupt olämpliga - oaktat intentioner - och får erfarna poliser att uttala sig undrande. Bali utgör en belastning i valrörelsen för en M-ledning som aspirerar på regeringsmakten.

De är också politiskt kontraproduktiva. Denna pajkastning började med att Dagens Nyheters ledarsida publicerade ännu en text under ”operation KD ut ur riksdagen” sedan partiets riksdagskandidat Sara Skyttedal åkt fast på Kastrups flygplats med en spray som är laglig i Sverige. Texten var ett exempel på en typisk DN-hållning. Det gjordes en långt dragen liknelse mellan jägare/sportskyttar och kriminella. Allt för att trycka dit kristdemokrater på ett sätt som också uttrycker storstadselitens distans till folkrörelser och bristande medvetenhet om att det en gång i tiden sågs som ett nationellt säkerhetsintresse att värna skjutskicklighet hos befolkningen. Det hade sannolikt varit mer besvärande för DN om tidningens ledare bemötts i sak än av av bilder på nätet som för debatten från sakfrågan.

Egentligen är storyn slut här. Bali har sedan tidigare en perifer plats i den stora moderata riksdagsgruppen. Blott några timmar efter det att Tidningsutgivarna protesterade mot bilderna möttes föreningens företrädare och den moderata partisekreteraren Gunnar Strömmer. Även M-ledaren Ulf Kristersson tog i går Bali i örat för att ha brutit mot ”vuxna i rummet”-etiketten.

Men reaktionerna mot Bali säger mycket om det politiska klimatet. Valrörelsen saknar stora konfliktfrågor som är lätta för väljarna att förstå. Utspel handlar mer om att signalera intresse för ett område - som välfärd - än att presentera reformer och förbättringsförslag. Hanif Bali har därför gjort sig till ett bete som det är lätt att hugga på.

Han personifierar, tänker motståndarna, en arg, svensk Trumphöger bestående av en brokig skara vapenkramare, mediehatare och klimatförnekare, som framstår som en motpol till det toleranta och seriösa mittenliberala Sveriges bärande krafter.

Angreppen och uppmärksamheten riskerar emellertid att slå tillbaka mot kritikerna. Väljargrupper ifrågasätter det proportionella i att dreva mot Bali eller det osannolika stora inflytandet som så kallade twitterstormar får. Ett återkommande förminskande av jägare och sportskyttar - ofta med bas på landsbygden - spär också för övrigt på misstron mot medier och politiker- hos breda kretsar. Där finns mediernas blinda fläck - det ringa intresset som uppvisats för frågor som som varför polariseringen ökar och varför populister vinner terräng.

Sakfrågor hamnar i skuggan, och de politiska alternativen blir otydliga. Missnöjet över en valrörelse där tydliga konfliktfrågor mellan regeringsalternativen lyser med sin frånvaro lär växa. Mediernas avståndstagande liknar den tidigare behandlingen av Sverigedemokraterna som ledde till att partiet stärktes i opinionen.

Men bilden av en svensk altrighthöger som fått starkt inflytande över Moderaterna är en konstruktion, en fantomfigur som ingen sett, mött eller mätt. Enstaka röster i riksdagen och anonyma twitterkonton utgör ingen maktgrupp.

Moderaterna styrs de facto av en grupp postnyliberaler med en ledare som lyfter socialtjänsten i valrörelsen och talar klimatpolitik tillsammans med den övriga alliansen. Partiet är tryggt kosmopolitiskt och internationalistiskt.

Aldrig har Hanif Bali varit så betydelsefull som när han lyfts av politiska motståndare och medier inför ett val som många beskrivit i termer av ett ödesval.