Annons

Det är svårt för Moderaterna när alla låter som moderater

Motvinden för Moderaterna beror inte minst på att nästan alla i dag låter som Moderaterna alltid gjort.
Ledare • Publicerad 18 oktober 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
M-ledaren Kristerssons leder ett parti vars idéer har bredare stöd än opinionssiffrorna.
M-ledaren Kristerssons leder ett parti vars idéer har bredare stöd än opinionssiffrorna.Foto: Fredrik Sandberg/TT

När Moderaterna inleder sin stämma i Västerås är partiet för att jämföra med noteringar under Reinfeldteran mindre i opinionen, men trots att det inte är regeringsbildare är det partiets idéer som till stor del format svensk politik under de senaste åren.

Socialdemokraterna tävlar om Moderaterna om att vara tuffast i kampen mot gängkriminaliteten. En S-ledd regering avskaffar den värnskatt skatter som M-ombud ogillat mest. Även om något Natomedlemskap inte är aktuellt sluter det socialdemokratiska försvarsdepartementet det ena avtalet efter det andra med Natoländer. Moderaterna är i det komplexa läget att man står i opposition med en regering vars ekonomiska politik till stor del bygger på tillkännagivanden i riksdagen som är formulerade av moderata tjänstemän.

Annons

Det skulle kunna uttryckas att det går bra för moderata idéer, men sämre för Moderaterna. Det socialdemokratiska problemformuleringsprivilegiet är brutet.

Därmed skapas ett tryck underifrån. Kommunalråd som i Moderaterna varit ansvarsetikens folk mot övertygelsens riksdagsledamöter för sin krav på bidragsreformer. Ungdomsförbundet driver på och kräver avskaffat statlig skatt, avveckling av public service och Systembolaget.

Som i alla partier gäller Mays lag som deklarerar att stämmans ombud är de mest ideologiskt renläriga, medan ledningen är mer pragmatisk och väljarna mer rörliga Ulf Kristersson närmast vädjade till ideologisk vitalitet när han talade om att Moderaterna ska leda en ”borgerlig regering med en riktig borgerlig politik”. I det låg ett visst missmod över Alliansårens kompromissande. Men de långtgående krav på förändring av exempelvis biståndet som partistyrelsen ligger bakom kan samtidigt försvåra möjligheten att bryta upp Januarisamarbetet.

Ulf Kristersson återkommer till sina favoritbegrepp samhällskontraktet och klassresan. Det första är möjligen filosofiskt problematiskt– det är ett individualistiskt begrepp som bygger på relationen indvid- stat– men det är retoriskt och i vår tid mer än gångbart för att beskriva hur en stat trots ett högt skatteintag inte svarar för trygghet, utbildning eller hälsovård utifrån medborgarnas förväntningar. Klassresebegreppet vittnar om ett ärligt socialt engagemang hos Ulf Kristersson som varit alldeles för frånvarande i samlingspartiet.

Samtidigt måste också klassresebegreppet diskuteras. Skogsarbetare på landsbygden, hemtjänstpersonal som bor i förorten och lokalvårdaren i småorten måste också inrymmas i visionen av det goda samhället. Den kan inte bara gälla de unga, urbana som vill klättra i samhällshierarkin. I samhällskontraktet ligger ansvaret för hela landet, för alla medborgare. Och förståelsen för att människor ingår i något större, i familjer eller i platsens sammanhang.

Martin Tunström på plats i Västerås.
Martin Tunström på plats i Västerås.

De teoretiska begreppen korresponderar inte alltid fullt ut med de praktiska förslagen. Kristersson har en mycket stark poäng när han säger att klassresan börjar i klassrummet. Få reformer är så fördelningspolitiskt effektiva som satsningar på skolan. I de förslag som lämnades på fredagen dominerar dock olika metoder för att skärpa kontroll av bidrag och inget som underlättare social rörlighet.

Allt var inte genomtänkt. Moderaterna framhåller att detaljstyrningen av kommunerna ska minska, men vill samtidigt hindra kommuner från att betala mer generösa försörjningsstöd än vad riksnormen motiverar. Det lär inte uppskattas av det kommunala självstyrets bästa vänner. (Socialtjänstlagen är dessutom en ramlag som inte reglerar rättigheter för den enskilde utan kommunen skyldigheter och som ska kunna användas flexibelt).

Men på det hela taget kunde det varit värre. Det är svårt nog att vinna väljare när nästan alla låter som moderater. Men de kyliga höstvindar som blåser över Västerås är samtidigt inte några vänstervindar.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons