Det är inte föräldrarna som behöver uppfostras

Ledare Artikeln publicerades
Snart mål för ännu en informationskampanj.
Foto:Hasse Holmberg / TT
Snart mål för ännu en informationskampanj.

Vänsterpartiet har förhandlat till sig en "informationskampanj" för jämställd föräldraförsäkring – men Försäkringskassan har faktiskt redan nu ett sådant uppdrag.

Föräldraförsäkringen står högt på den politiska dagordningen, framför allt genom regeringens förslag om en tredje pappamånad. Vänsterpartiets motkrav för stöd till förslaget, som partiet annars bedömer som alltför mesigt, var bland annat en informationskampanj för jämställt uttag.

Som Försäkringskassan påpekar i ett pressmeddelande har myndigheten emellertid redan fått en sådan uppgift, i och med 2015 års regleringsbrev från regeringen.

Förra året ville alliansregeringen att Försäkringskassan skulle "skapa förutsättningar för valfrihet och ett jämställt föräldraskap”. Denna formulering har nu bytts ut mot att myndigheten ska "verka för ett jämställt användande av föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning".

Detta är, som Försäkringskassan skriver, ett opinionsbildande uppdrag med politisk udd.

Och påverkansförsöken är redan i gång. Annonskampanjer och informationsinsatser utlovas; i förra veckan genomfördes en Morsdagkampanj med budskapet att alla tjänar på att dela lika.

Nu kan man säga att Försäkringskassans opinionsbildning inte är någon nyhet. Också utan formellt uppdrag har myndigheten bedrivit opinionsbildning – föräldraförsäkringens 40-årsjubileum förra året uppmärksammades till exempel med en renodlad kampanjskrift.

Och redan den berömda kampanjen med tyngdlyftaren Hoa-Hoa Dahlgren på 1970-talet hade Försäkringskassan som avsändare.

Men det finns samtidigt en viktig principiell kritik mot opinionsbildande myndigheter i en demokrati.

Med ideologiska myndigheter ställs den vedertagna demokratisynen på huvudet. Den motsatta principen etableras – demokrati är när ­folket gör som staten vill, som statsvetaren Bo Rothstein har skrivit.

I frågan om föräldraförsäkringen blir perspektivskiftet särskilt tydligt. Det finns bland dagens föräldrar, som ofta är välinformerade och medvetna, ett stort stöd för systemets nuvarande utformning.

Detta stöd ska nu försvagas, enligt ett slags outsourcing av en uppgift regeringen tydligen själv inte mäktade med, av en opinionsbildande myndighet med politisk udd.

Som Hoa-Hoa Dahlgren säger i dag: "Det skulle jag aldrig ställa upp på, för det är inte demokratiskt."

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.