Annons

Den värdefulla kömiljarden

Regeringen återinför kömiljarden och söker överbetona skillnader mellan det gamla och det nya ersättningssystemet.
Ledare • Publicerad 20 juni 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Socialminister Lena Hallengren (S) gjorde sitt bästa på onsdagens presskonferensen för att beskriva den ”uppdaterade” kömiljarden som ett annat system än den Allianskömiljard som infördes under Göran Hägglunds (KD) tid som socialminister och som den rödgröna regeringen sedan avskaffade.

Lena Hallengren uppdaterar alliansens kömiljard,
Lena Hallengren uppdaterar alliansens kömiljard,Foto: LARS SCHRÖDER/TT

Hallengren fick omgående stöd från regionstyrelsens ordförande i Kalmar, Anders Henriksson (S), som välkomnade förslaget och poängterade att den nya kömiljarden är ”annorlunda” än den tidigare.

Annons

Visst finns det skillnader på detaljnivå. Nu ska regionerna inte jämföras med varandra utan med det egna köläget. Det är nog inte så dumt. Baksidan med det prestationsbaserade systemet är annars att vården kan bli sämre i regioner som inte får någon bonus. Och därmed förstärks skillnader i vården mellan regionerna. Det kan inte vara acceptabelt för den som sätter patientens bästa framför systemens främsta.

En annan förändring är att kronikers och multisjukas väntetider kartläggs. Det är ett svar på invändningarna att centrala patientgrupper som kroniker och multisjuka hamnat i kläm när regionerna maximerat kömiljardintäkter. Det ligger i linje med att vårdgaranti och patienträttigheter bör diversifieras och särskilt omfatta svårare hälsotillstånd. Helt enkelt vård efter behov.

Men det är fråga om smärre justeringar som inte förtar helheten. Grundidén att stimulera sjukvårdshuvudmännen – regionerna – att kapa köerna genom prestationsbaserade ersättningar finns kvar liksom konstruktionen med ett avtal mellan regeringen och Sveriges kommuner och landsting (SKL).

Varför den rödgröna regeringen avskaffade kömiljarden efter maktskiftet 2014 är fortfarande en olöst gåta. Som en av få åtgärder från regeringshåll fungerande den för att korta och stabilisera köerna till sjukvården. I den rödgröna offensiven efter valet 2014 var avskaffandet av kömiljarden bara en av många återställare. Regeringen försökte också, men misslyckades i försöket att avskaffa det fira vårdvalet i landstingen. Det gick prestige i frågan och regeringen orkade inte med en ny u-sväng. Förrän nu efter ett val där Socialdemokraterna förlorade på välfärdsfrågorna och där det finns majoritet i riksdagen för nya valfrihetsreformer i sjukvården. Kömiljarden ingick också i M/KD-budgeten och i Januariöverenskommelsen. Och den politiken gör nu Hallengren till sin egen.

För Lena Hallengren som inte ingick i regeringen när framgångsreceptet plockades bort var det också politiskt möjligt att återinföra det. Ja, en pragmatisk politiker ändrar sällan på något som faktiskt fungerar.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons