Annons

De rödgröna är mycket rödare nu än 2014

Att V är det enda partiet till vänster som går bra förändrar politikens innehåll.
Ledare • Publicerad 6 september 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Dadgostar och Sjöstedt föreslår planekonomi för hyresrätter.
Dadgostar och Sjöstedt föreslår planekonomi för hyresrätter.Foto: Maja Suslin/TT

Det finns ingen vänstervåg i Sverige, men Vänsterpartiet ser ut att göra ett av sina bästa val någonsin.

Annons

Socialdemokraternas genomklappning i opinionen innebär att en ny Löfvenregering kommer att bli väsentligt mer vänsterorienterad. Med uppskattningsvis 35 mandat i riksdagen blir Vänsterpartiet en betydligt starkare kraft än MP, som kanske får 20. Idag har Miljöpartiet fyra fler mandat än V.

Förnyat förtroende för Löfven är inte det samma som en repris för ”samarbetsregeringen”.

Vad blir det då i stället? En antydan lämnas i bostadspolitiken, där Vänsterpartiet vill avskaffa både kommunalt självstyre och marknadsekonomi.

Partiet föreslår en bindande bostadsplanering som anger hur många hyresrätter som behöver byggas i en region. Denna plan ska sedan fördelas på kommunerna, som genom hot om sanktioner ska förmås bygga lägenheterna. ”Det behöver vara så kännbara sanktioner att man inte bara kan betala sig loss från det här ansvaret”, säger partiets bostadspolitiska talesperson Nooshi Dadgostar. ”Om inte det hjälper får vi titta på om staten själva ska köpa mark och se till att den bebyggs” - i strid med kommunens vilja.

Förslaget är riktat mot de välmående Stockholmskommuner som enligt vänsterpartistisk analys drar sig undan ansvar för bostadsbristen. ”Det behöver särskilt byggas hyresrätter med rimliga hyror i rika överklassområden”, skriver partiet. Men menar man allvar med planekonomin måste den verkställas över hela landet.

Då blir det ännu mer komplicerat. Ett viktigt skäl till att byggandet inte håller samma takt som befolkningsökningen är att det är oklart hur många som har råd att köpa eller hyra nybyggda bostäder. Att skapa ett utbud som är större än den betalande efterfrågan är en urdålig affärsidé.

Ska kommunerna tvingas att bygga bostäder likafullt, är det bara deras egna bolag som kan bygga. Det kommer att kräva subventioner. Staten måste vara med och betala byggandet, hyrorna eller båda delarna. De kommunala bolagen får också en ökad risk för vakanser och uteblivna betalningar vilket i sin tur ger mindre utdelningar till ägarna, alltså skattebetalarna.

Sådant planekonomiskt resursslöseri kan tyckas avlägset, men sannolikheten för dess genomförande har ökat.

I valet 2014 blev Socialdemokraterna drygt fem gånger större än Vänsterpartiet. I årets val blir styrkeförhållandet snarare 2,5 mot 1. Att Vänsterpartiet då får större genomslag är uppenbart. Det rödgröna regeringsalternativet är väsentligt rödare nu än för fyra år sedan.

Daniel BrawSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons