Dags att studera tyska igen

Ledare Artikeln publicerades
Tysklands Angela Merkel är ett mål i det ryska propagandakriget.
Foto:Markus Schreiber
Tysklands Angela Merkel är ett mål i det ryska propagandakriget.

Förbundskansler Angela Merkel besöker Sverige i dag. Allt pekar på att relationen med Tyskland kommer att bli allt viktigare.

Tyskland har alltid varit en viktig partner för Sverige. Det är vårt största importland och andra största exportland. När förbundskanslern Angela Merkel besöker statsminister Stefan Löfven är det med ett ökat samarbete länderna emellan i åtanke.

Sverige och Tyskland ska bland annat börja samarbeta för att bygga en elvägskorridor mellan länderna för att göra den omfattande lastbilstrafiken grönare.

Tysklands betydelse för Sverige lär också öka i och med det drastiskt förändrade omvärldsläget. Med den nyckfulle Donald Trump som amerikansk president och Storbritanniens utträde ur EU framträder Tyskland som vår viktigaste partner.

  Ur det perspektivet är det olyckligt att andelen elever som väljer att läsa tyska i skolan halverats under det senaste decenniet. På gymnasieskolan är det dubbelt så många som väljer att läsa spanska. Elevernas språkval går därmed tvärt emot vad som vore önskvärt sett till den realpolitiska utvecklingen.

  På den tyska sidan ser det annorlunda ut. Svenska Institutet uppger att Tyskland är det land i världen som har flest studenter i det svenska språket. Det finns all anledning också för svenska studenter att bejaka både språket och ett ökat utbyte med Tyskland.

  Vi delar inte bara en gemensam historia med ett stort handelsutbyte utan står också varandra nära när det kommer till värderingar och vårt sätt att leva. Dessutom delas gemensamma utmaningar kopplat till asylmottagande och integration. Tyskland hör likt Sverige till de länder i Europa som tagit emot flest asylsökande under migrationskrisen.

  Merkel är pressad på hemmaplan. Det populistiska och invandringskritiska partiet Alternative für Deutschland har vunnit mark. Nationalistiska strömningar, som av historiska skäl länge varit tabu, syns nu igen.

  Situationen är lik den med Sverigedemokraterna. Merkel anklagas för att ha haft en alldeles för generös invandringspolitik samtidigt som landet brottas med integrationsproblem.

  Mycket pekar på att valet den 24 september i år kommer att bli Merkels svåraste. Hon kommer dessutom att tvingas hantera de stora mängder rysk propaganda och desinformation som sprids i ett försök att påverka valet.

  Ett färskt exempel är en falsk nyhet om att 1000 muslimer bränt ned en tysk kyrka som förekom i flera alternativa såväl som etablerade medier. Ett annat att en 13-årig flicka med ryskt påbrå utsatts för en gruppvåldtäkt av nyanlända.

  Alternative für Deutschland misstänks också, likt många populistiska partier i Europa, få hjälp med sin finansiering från Kreml.

  Sverige och Tyskland kan i sammanhanget både lära av och stötta varandra. Den nya typen av informationskrigsföring med falska nyheter ger oss en föraning om vilken typ av aggressiva budskap som kan komma att stå i centrum i riksdagsvalet 2018.

  I en allt mer orolig omvärld kommer Tysklands betydelse för Sverige bara att öka. Att ta upp en glosbok och öva på tyskan igen är ingen dum idé.