Dags att regera, Alliansen

Ledare Artikeln publicerades

Den sittande rödgröna regeringen kan efter valet inte få igenom en budget genom riksdagen. Det talar för ett regeringsskifte.

Regeringspartierna backade med tre procentenheter men är samtidigt 0,3 procentenheter större än de fyra allianspartierna som sammanlagt gick fram något. Dött lopp mellan de politiska blocken skulle det kunna kallas. I ett val där nästan alla talar om sig själva i termer av segrare blir det helt jämnt mellan blocken - varför ingen kan utropa sig som vinnare.

Ulf Kristersson ser ut att kunna bilda en regering.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ulf Kristersson ser ut att kunna bilda en regering.

Med ett oklart valresultat finns det skäl att understryka att det inte är väljarna utan riksdagspartierna som utser regering.

För Moderaterna hade det emellertid varit moraliskt mycket svårt - för att inte säga omöjligt - att ha regeringsbildaranspråk om partiet blivit mindre än Sverigedemokraterna. Det hade också varit mycket svårt att hävda att alliansen ska styra landet om den blivit väsentligt mindre än de rödgröna partierna. Sannolikt hade aldrig Liberalerna eller Centerpartiet ingått i en sådan svag regering.

Men efter valvakornas champagne och gravöl återstår resultatet hos valmyndigheten, Moderaterna blev näst största parti. De övriga tre allianspartierna går framåt i varierande grad. Samtidigt backar både regeringspartierna.

Vi får en riksdagssammansättning där den sittande regeringen inte kommer att tolereras - utan får en stor majoritet mot sig. Liberalerna har signalerat att partiet vid ett allvarligt parlamentariskt läge håller dörren öppen för ett samarbete med Socialdemokraterna. Förutsättningarna för en sådan blocköverskridande lösning ser med valresultatet inte ut att vara uppfyllda när blocken är lika stora.

Ett är också säkert. Den sittande rödgröna regeringen har som det ser ut ingen möjlighet att få igenom en budget i riksdagen. Någon ny decemberöverenskommelse är inte aktuell.

En alliansregering ser inte ut att bli någon stark ministär, men förefaller vara det alternativ som kan få igenom en budget. Den får inget stark mandat, den kommer inte att ha sin grund i en valseger och den får lita till hoppande majoriteter. Men så ser de parlamentariska realiteterna ut.