Centern i Hultsfred belönades av väljarna

Ledare Artikeln publicerades

Ledarskapet under migrantkrisen ger borgerliga partier egen majoritet i Hultsfred.

Kommunalrådet Lars Rosander (C) blev valets stora vinnare i Hultsfred och stärker också sin ställning som en ledande C-politiker i länet efter valet.

Kommunalrådet Lars Rosanders insatser under flyktingkrisen gav Centern var tredje röst i Hultsfreds kommun.
Kommunalrådet Lars Rosanders insatser under flyktingkrisen gav Centern var tredje röst i Hultsfreds kommun.

I riksdagsvalet röstade var tionde i Hultsfreds kommun på Centern. I kommunvalet mer är var tredje. Även om Moderaterna tappar några procentenheter till Centern så är förklaringen inte borgerlig kannibalism utan det faktum att differensen mellan Sverigedemokraternas röster i riksdagsval och kommunalval uppgår till hela 9,44 procent. Därför är SD det näst största partiet i riksdagsvalet, men en svagare kraft i kommunen. I Hultsfred har nu de tre borgerliga partierna, Centern, Moderaterna och Kristdemokraterna egen majoritet.

Valresultatet bör rimligen förstås utifrån Hultsfreds okonventionella agerande i kölvattnet efter migrantkrisen.

Kommunen stängde då efter ett beslut fattat i bred enighet i krisledningsnämnden flyktingmottagningen. Bedömningen var att kommunen inte klarade trycket från alla nyanlända. Socialtjänsten kunde inte leva upp till lagens bokstav och anda. Det var från kommunen - som under många år tagit stort ansvar för asylsökande - sida bara att välja vilken lag man inte skulle följa.

Visst är framgången paradoxal för en centerföreträdare när partiet centralt tar ställning för bland annat familjeåterförening utan att förklara hur den ska finansieras. Centern går en väg i Hultsfred, en annan i Stockholm.

Mönstret att SD-väljare röstar på andra partier lokalt är starkt också i andra kommuner. Väljarna saknar förtroende för lokala kandidater medan de proteströstar nationellt.

Men exemplet Hultsfred visar att lokalt ledarskap också belönas av väljarkåren.