Annons

Bidrag som gör kommunerna fattigare

Reglerna för de statliga skolbidragen måste ändras.
Ledare • Publicerad 29 oktober 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Utbildningsminister Anna Ekström fördelar pengar till kommuner som inte effektiviserar.
Utbildningsminister Anna Ekström fördelar pengar till kommuner som inte effektiviserar.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Borgholm kan få 5,2 miljoner kronor, Emmaboda 7,5 miljoner, Hultsfred 11,4 miljoner och Kalmar kommun hela 25,6 miljoner ... i utbyte mot att de inte gör några effektiviseringar. Sådan är logiken i det så kallade likvärdighetsbidraget som regeringen har infört som sitt skolpolitiska huvudnummer.

Tidpunkten hade inte kunnat vara sämre vald. Kommunerna har ett mycket stort behov av att effektivisera sina verksamheter, skolan inräknad. Även om finansieringen skulle vara tryggad, vilket den inte är, saknas människor som kan fylla de stora strukturer som har byggts upp för undervisning.

Annons

Med bidrag på dessa premisser skulle besparingar som dem Kalmar kommun har genomfört bli omöjliga. Mellan 2012 och 2018 minskade kommunen sin nettokostnadsavvikelse med hela 138 miljoner kronor. Verksamheten låg förra året betydligt närmare referenskostnaden, alltså vad verksamheten ”ska” kosta, samtidigt som kvaliteten enligt majoriteten är högre.

Det är ett omöjligt val regeringen ställer kommunerna inför. Gör de vad som krävs blir de utan pengar. Får de pengar har de skjutit problemen på framtiden.

Daniel BrawSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons