Beachen är inte kyrkans plats

Ledare Artikeln publicerades
Präster tillbringar några veckor vid Copacabana, medlemmarna betalar.
Foto:TT
Präster tillbringar några veckor vid Copacabana, medlemmarna betalar.

Svenska kyrkan sänder ett team till Copacabana i Rio under OS, till en kostnad av flera hundra tusen kronor.

Det är fem präster från Uppsala, varav två är ett gift par, som kommer att vara på plats i en bar med storbildsskärm vid den berömda stranden i tre veckor under OS-spelen. Baren blir centrum för kyrkans arbete och tanken är att prästerna ska vara tillgängliga för samtal där. Det planeras även en gudstjänst i baren och eventuellt andra arrangemang.

Uppgifterna om att Svenska kyrkan i utlandet (SKUT) sänder ett team till OS i år, och till de paralympiska spelen en månad senare, väcker viss häpnad. Stormen efter Aftonbladets och Sveriges radio Ekots granskningar av Kyrkokansliets och församlingarnas resor har knappt bedarrat. Chefer vid SKUT:s avdelning vid Kyrkokansliet i Uppsala har stängts av och utredningar pågår. Advokater har kopplats in för granskningar.

Generalsekreteraren Helén Ottosson Lovén lovade räfst och rättarting när det gällde Kyrkokansliet, som hon har ansvar för, efter den omfattande medierapporteringen. Kyrkostyrelsens förste vice ordförande Wanja Lundby Wedin (S) kände å sin sida "sorg och bedrövelse" över församlingarnas resor och avsåg att sprida Kyrkostyrelsens regler "nedåt i organisationen". Ärkebiskop Antje Jackelén fördömde den uppvisade omdömeslösheten.

Men nu visar det sig att man ingenting lärt av kritiken. Ytterligare en kostsam resa, med vaga och svårutvärderade arbetsuppgifter, seglar upp från samma avdelning som utreds. Ingen verkar ha kommit på tanken att detta är ytterst olämpligt.

Samma SKUT som var föremål för avslöjanden, sänder nu således iväg fem präster med ytterst svårdefinierade arbetsuppgifter till Copacabana, till en kostnad av medlemsmedel i storleksordningen "flera hundra tusen". En exakt summa har varit svår att få fram. Den tillförordnade chefen för SKUT menar att alla är på semester och att siffran nog finns i en budget, som inte han eller någon annan kommer åt.

Beslutet om resan till Rio är fattat av den chef som tagits ur tjänst. Den tillförordande chefen valde att låta resan gå av stapeln. Det gjorde han efter att ha förankrat den hos generalsekreteraren och fått okej. Samma generalsekreterare som skulle reda upp i den uppkomna skandalen, ansåg således att ännu en resa som öppnar för ifrågasättande och sticker ut kunde genomföras. Varför man inte istället valt att dra i bromsen för sådana aktiviteter vill hon i dagsläget inte svara på, utan låter hälsa att hon har semester.

Det är självklart ett stort antal församlingar och anställda som ägnar sig åt kärnuppgifterna och aldrig skulle komma på tanken att bruka resurserna på ett tveksamt sätt. Gissningsvis är varken de eller medlemmarna särskilt imponerade av den tänkta självården i bar- och strandmiljö. Den som är på det humöret kan komma på tanken att kalla resan för en favör för innegänget i SKUT.

Det är således business as usual i Svenska kyrkan. Inte ens det stora medlemstappet på 13 300 personer i juni, i jämförelse med 3000 en normal månad, ändrade på det.