Ät mer vildsvinskött
Bönderna i södra Sverige och i synnerhet Kalmar län larmar om massiva produktivitetsbortfall i sina verksamheter på grund av vildsvinsskador. Grisarna bökar efter mask och kvickrot på vallar eller äter av säd, de orsakar även en del trafikolyckor. Enligt en beräkning från Sveriges lantbruksuniversitet kostar skadorna och odlingsförlusterna 1,1 miljard kronor per år. Detta medan vildsvinsstammen fortsätter att växa. Jakten behöver öka.
Under förra året möjliggjordes användning av tidigare förbjudna hjälpmedel för att underlätta vildsvinsjakten. Bland annat elektronisk bildförstärkare, värmekamera och rörlig belysning i nära anslutning till jaktvapnet. Det var ett viktigt steg på vägen, men ett stort problem kvarstår. Vad ska man göra av köttet?
Nuvarande regler tillåter inte jägare att sälja eller ens ge bort vildsvinskött. Den fällda grisen måste lämnas in till en vilthanteringsanläggning och säljas vidare därifrån. Köttet behöver testas för innehåll av radioaktivitet och trikiner.
Regeringen uppdrog Livsmedelsverket att lämna förslag på åtgärder för att underlätta försäljning. Förslagen som publicerades i december förra året föreslår två ytterligare vägar att avsätta köttet på utöver sitt egna behov. Man ska kunna lämna till en lokal vildsvinshanterande detaljhandelsanläggning eller sälja kött direkt till konsument efter egenhändigt utförda prover.
Ett annat förslag som livsmedelsverket föreslår är ”Stödja offentliga måltider i deras strävan mot ökad konsumtion av vildsvinskött”. Något som Kalmar län jobbar med. Redan nu finns en skrivning i Nybro kommun om att vildsvinskött ska serveras en gång i kvartalet och regionen har börjat introducera köttet på sjukhus två gånger per 6-veckorsmatsedel sedan frågan började drivas.
Många bäckar små gör en stor å. Förhoppningsvis kan vildsvinens stora skadegörelse decimeras med hjälp av fler lokala initiativ.