Annons

Arenaköpet ett självmål för Kalmar kommun

Lågoddsare att kommunen kommer att behöva stödja Kalmar FF för att undvika degradering.
Ledare • Publicerad 7 oktober 2019 • Uppdaterad 8 oktober 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Söndagens match mot AFC Eskilstuna gjorde ingen glad.
Söndagens match mot AFC Eskilstuna gjorde ingen glad.Foto: Patric Söderström

Efter söndagens nesliga oavgjorda resultat mot Allsvenskans sämsta lag, om inte förr, kunde det vara läge att fundera över vad som händer ifall Kalmar FF faktiskt åker ur serien. Det är trots allt så att kommunens majoritet har bedömt allsvensk fotboll som ett så centralt intresse för medborgarna att kommunen köpte arenan av den krisdrabbade klubben i syfte att underlätta fortsatt allsvenskt spel.

En central insikt är att det saknas garantier för återvändande till högsta serien. Östers IF är inte en mindre anrik klubb än Kalmar FF, men ligger nu sist i Superettan.

Annons

Degradering ur allsvenskan kan lite optimistiskt uppfattas som en chans att bygga något nytt och hållbart, men det kan precis lika gärna sluta med spelarflykt och ännu mer urholkad ekonomi. Pengarna för sändningsrättigheter försvinner, sponsorerna sviker och publiksiffrorna dalar.

2018 års publiksnitt i Superettan var 2 278, en nivå som dock påverkades kraftigt av Helsingborgs höga siffror. Öster hade i snitt drygt 2 000 åskådare på den väldiga Myresjöhus Arena.

Man får också begränsad draghjälp av bortalagen. Brage, ett av lagen som har gått bäst i år, hade ett bortasnitt på 1 682 åskådare.

Precis som det inte gick att spara sig kvar i allsvenskan går det inte att stärka ekonomin genom degradering. Tvärtom blir förutsättningarna sämre på alla plan, utom möjligtvis att kostnaden för spelarlöner sjunker.

Att vara nere och vända i lägre divisioner är kapitalförstöring, inte minst för kommunen som för mer än 200 miljoner kronor har köpt en arena som är helt onödig om det inte spelas allsvensk fotboll på den. Om det har varit svårt att sälja biljetter till matcher mot lag på allsvenskans övre halva är det inget mot att försöka locka folk till en match mot Akropolis IF (publiksnitt borta 261).

Så man ska inte bli förvånad om det kommer propåer om mer kommunalt stöd till Kalmar FF innan katastrofen är ett faktum. Dilemmat som kommunen har försatt sig i består av två delar: dels den stora exponeringen mot ett spel där faktorer som tur och vilja är avgörande, dels beroendet av tidigare beslut. Har man tidigare sagt att allsvensk fotboll är en kärnangelägenhet för kommunens befolkning, kan man inte sedan säga att det är likgiltigt hur det går.

Båda dessa risker pekades ut när besluten fattades men då var intresset av att lyssna obefintligt. Nu återstår att hantera konsekvenserna.

Daniel BrawSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons