Arenabygge på hal is

Ledare Artikeln publicerades
Hur högt Kalmar HC kan sikta avgörs av politiken.
Foto:Mats Holmertz
Hur högt Kalmar HC kan sikta avgörs av politiken.

Kommunen kommer inte bara att få överta Guldfågeln Arena utan riskerar också att bli ägare till en stor hockeyarena.

Ordet kris används gärna slarvigt men för Kalmar FF:s del är det träffande. Efter en tredjedel av allsvenskan spelad har laget en sjättedel av de poäng som brukar behövas för att hänga kvar i allsvenskan. I en intervju nyligen sa förre klubbchefen Svante Samuelsson att det långsiktigt måste bli en annan lösning än att Kalmar FF äger Guldfågeln Arena. Sedan dess har ännu fler spelare blivit skadade och fler måste köpas in – vilket i sin tur förstärker ett redan stort minusresultat för året. Allt talar för att kommunen får överta arenan och de kostnader som följer med.

Så det borde krävas viss försiktighet i kommunen när nu nästa arenabygge inleds, den nya ishallen. Ännu är bygget bara på utredningsstadiet men kommunmajoriteten har utfärdat ett löfte om beslut under nästa mandatperiod. Och här blir det komplicerat. Att den nuvarande ishallen är undermålig och rivningsfärdig torde alla vara överens om. Men vad ska komma i dess ställe? Vilka ambitioner ska kommunen ha för ishockeyn i Kalmar?

Det kan tyckas märkligt att idrottsliga målsättningar ytterst blir en fråga om politiska bedömningar men så fungerar det. Spel i olika divisioner kräver helt olika arenor. Frågan blir då i vilken division Kalmar HC hör hemma – är det i division 2, där laget nu spelar, eller i division 1 dit laget utan framgång kvalade men har målet att nå? Om å andra sidan KHC inom några år etablerar sig i hockeyettan, skulle det inte vara trist om vidare avancemang hindrades av något så grundläggande som att arenan är för liten?

Kraven framgår av Svenska Ishockeyförbundets dokument Bygga ishall och stämmer till eftertanke. Spel i division 1 kräver en arena med minst 1 000 publikplatser och minst sju meter till tak. Det ska finnas cafeteria, presskonferensutrymme och tv-kameror. Vill man å andra sidan avancera till allsvenskan ska det finnas minst 2 000 publikplatser, belysning på 1 000 lux, pausutrymme, möjligheter för tv-sändning, uppehållsrum för press, tränarrum och läkarrum. Detta skulle vara en ordentlig ambitionshöjning för Kalmarhockeyn, som historiskt inte har haft särskilt stark ställning i relation till fotbollen. Men varför stanna vid hockeyettan?

Här uppstår dock frågan om huruvida det är vettigt att bygga en så stor arena utan möjlighet att använda den till annat. Varför inte bygga för stora evenemang? Byggandet av evenemangsarenor har genomgått en "explosionsartad utveckling" enligt hockeyförbundet. Med en finare arena kan man "locka fler besökare till arrangemanget än de som enbart är intresserade av själva arrangemanget". För Kalmars del skulle det då minst krävas 4 000 platser.

Det innebär dock att vanliga hockeymatcher, om inget dramatiskt sker på publiksidan, kommer att spelas inför generöst räknat tvåtredjedels tomma läktare. Guldfågeln Arena borde också tjäna som påminnelse om hur osäkra antagandena om evenemang och plötsligt ökande intresse är. Det första misstaget – för arenabygget i mycket var ett misstag – kan kommunen möjligen leva med. Men det är inget skäl att begå ett till av samma art.