Ordet är mitt, fredag; Per Dahl är politisk chefredaktör

"Arbetslinjen" är verklighets- främmande

Ledare 2008-08-21 | Uppdaterad 2008-09-12

Jag vet inte hur många som känner igen sig. En bekant till mig har sin mor kvarboende i villan i Norrköping. Själv bor han i Stockholm och har ett krävande jobb. Tack och lov bor en bror kvar i Östergötland och kan sköta all den markservice villaboende kräver för damen i nittioårsåldern. Själv tillbringar min bekant nämligen nästan varje helg i Sigtuna, hos en annan nittioårig släkting, också hon i villa. Nu senast var det en granhäck som skulle klippas.


LäS MER


En annan bekant bor också i Stockholm, jobbar i Eskilstuna och Nyköping och har sina föräldrar i Södertälje. En av dem måste nu bo i äldrevården, den andre hemma i huset. Det blir mycket skjutsande i Södertälje på helgerna.

Själv köper jag just kläder i Solna åt en äldre kvinnlig släkting som har svårt att gå. Affärer som säljer god kvalitet i modestilar som vänder sig till damer runt 90 är nämligen inte så vanliga. Visserligen har den tyska tillverkaren foton och måttangivelser på sina webbsidor, men det visar sig att modellnumren i Tyskland skiljer sig från dem i Sverige. Affärskedjan har ingen butik i centrala Stockholm, och det är ju inte möjligt för alla att ge sig ut och shoppa på vinst och förlust.

Även bekanta i en annan åldersgrupp ser ganska slitna ut. Nämligen de som är småbarnsföräldrar och båda arbetar heltid i krävande jobb. (Människor tenderar ju att gifta sig med dem de finner i sin dagliga miljö.) Jag vet inte hur många som nu anmält sig som tidvis sjukskrivna. Jag förstår dem. Jag kan visserligen inte något latinskt diagnosnamn, men jag ser hur de går sönder av alla krav som viner kring dem.

En slutsats är för mig ofrånkomlig. Den här ”arbetslinjen” alla tjatar om är nonsens. Om vi offentligt och ihållande kräver alla ska jobba intensivt heltid oavsett hemförhållanden, barn, föräldrar och annat i det privata livet får vi ta följden: en stadig följd av människor som sliter ut sig så mycket fysiskt och psykiskt att de tillslut blir utbrända.

Det är fantastiskt för stat och kommun när alla jobbar som besatta för då strömmar skatten in och bidragen minskar. Men vi lever faktiskt inte för att glädja stat och kommun, utan för våra anhöriga, våra vänner och kanske i någon mån oss själva.

Med detta menar jag inte att de som vill och kan inte ska få jobba 60-70 timmar i veckan. Många gör detta, i synnerhet småföretagare, och de har inrättat sina liv efter detta. I många fall är omgivningen helt beroende av de pengar och den trygghet de drar in.

Jag tror inte heller på centralt organiserade politiska jippon som sabbatsår. Oftast utnyttjas dessa av de kreativa och begåvade människor som ändå skulle forma sina liv efter eget huvud. De som skulle ha behövt sabbatsåren fick dem inte.

Däremot tycker jag mer och mer att normen att alla ska jobba heltid medan å andra sidan väldigt mycket av nödvändig social service ska skötas av andra – nästan alltid kommunanställda som också jobbar heltid. Det är social norm som kanske höll när Sverige som ett av få industriländer var oskadat av andra världskriget och kunde håva in pengar i massor från sin exportindustri.

I dag, när vi mer och mer möter konkurrensen från andra länder som gör lika bra saker, tror jag inte vi har råd med all denna heltidsprofessionalisering. I stället möter vi sociala verksamheter i kommuner och delvis landsting som står in för ständiga sparkrav. Verksamheter som avlövas och tunnas ut, kommunanställda som sliter och anhöriga med malande dåligt samvete för att de inte lyckas förena yrkeslivets, barnens, föräldrarelationens och alla andras krav.

Och vi möter gamla som far illa.

Ska vi överleva tror jag att vi måste överge tanken att alla ska få sin identitet och sin försörjning i det organsierade, kollektivavtalsbundna, storskaliga och tidsmätta ”professionella” arbetslivet. Vi kommer att behöva gå över i ett samhälle där det blir långt vanligare att göra ideella och informella insatser. Medan färre än i dag drar in de formella löner som då försörjer fler.

”Könsfördomar” skallar ropen nu från vänstern. Inte alls säger jag, det är ni som har dessa. Det finns sannolikt en mängd kreativa lösningar, bara vi tänker efter och slipper den förenade politiker- och tyckarkårens alla röda pekpinnar.Per Dahl

Huvudnyheter just nu

Ledare

Politisk chefredaktör Martin Tunström och ledarskribent Daniel Braw.

Ledare

Politisk chefredaktör Martin Tunström och ledarskribent Daniel Braw.
martin.tunstrom@barometern.se
daniel.braw@barometern.se


Senaste nytt lokalt

Mest läst just nu på Barometern.se


Senaste blogginläggen

Kalmar

Följ oss på Facebook och Twitter!

Missa oss inte när vi har något spännande att berätta.

Nyheter

Skicka in ditt tips och dina bilder

Klicka här för att lämna tips/bild!

Län

Här går larmen i länet

Hörde eller såg du räddningstjänsten fara i väg med ilfart? Här kan du se var utryckningsfordonen är på väg.

Senaste nytt från TT

Taggade.se

Taggade - ditt digitala träningsmagasin i sydost

Upplev mer. Stor guide till motionsloppen i hela sydostregionen. Inspirerande reportage. Tävling & träning.
Till Taggade!

logga
Logga
Bilen
Toyota Yaris 1,33 5D Active -13
Rödmetallic 2.210 mil 128.000 kr (102.400 ex moms)
Logga
Bilen
Jeep Grand Cherokee 3.0 CRD V6 (241hk) -12
Svart metallic 3.500 mil 389.000 kr
Logga
Bilen
Mazda 6 -10
Blå 6.890 mil 145.000 kr

Telemontör
LR-Installation AB söker telemontör. Placering Oskarshamn.
Arrow LÄS MER
Verktygsmaskinoperatör
Tornborgs Maskinfabrik AB söker verktygsmaskinoperatör.
Arrow LÄS MER
Ekonomiansvarig
Lectus Produktion AB söker ekonomiansvarig.
Arrow LÄS MER
Kategoriansvarig list, byggnads- & underhållsingenjör, mekaniker, torkskötare samt sågverksope
Södra söker kategoriansvarig list, byggnadsingenjör, underhållsingenjör, mekaniker, torkskötare samt sågverksoperatör. Placeringsorter Kallinge, Mörrum samt Långasjö.
Arrow LÄS MER
Serviceelektriker
Enercon söker serviceelektriker till Kalmar
Arrow LÄS MER
Inköpsansvarig
Alfing i Älmhult AB söker inköpsansvarig.
Arrow LÄS MER
Krisberedskapssamordnare
Länsstyrelsen i Blekinge län söker Krisberedskapssamordnare.
Arrow LÄS MER
Produktionschef
Rottne Industri AB söker produktionschef.
Arrow LÄS MER
Compliance officer
Länsförsäkring Kronoberg söker Compliance officer. Placering Växjö.
Arrow LÄS MER
Redovisningsekonom
CA Fastigheter AB söker redovisningsekonom.
Arrow LÄS MER
Bilplåtslagare/Skadereparatör
Toyota Verkstad söker Bilplåtslagare/skadereparatör i Kalmar
Arrow LÄS MER
Byggnadsingenjör och Underhållsingenjör
Södra söker byggnadsingenjör Och Underhållsingenjör i Mörrum
Arrow LÄS MER
Order/innersälj
Guldfågeln söker medarbetare till Order/innersälj i Mörbylånga
Arrow LÄS MER
Redovisningskonsulter
Ekonomibyrån i Uppvidinge AB söker redovisningskonsulter. Placering Åseda.
Arrow LÄS MER

arrow SE ALLA JOBB (63 ST.)
Arrow ANNONSERA