Är norska poliser lösningen på gängkriminaliteten?

Ledare Artikeln publicerades
Genom att låta norska poliser arbeta i Sverige skulle vi snabbt kunna öka antalet poliser.
Foto: Johan Nilsson/TT
Genom att låta norska poliser arbeta i Sverige skulle vi snabbt kunna öka antalet poliser.

Kanske Sveriges allvarligaste samhällsproblem. Så beskriver inrikesminister Mikael Damberg sprängningarna som lavinartat har ökat under våren. Vad regeringen tänker göra åt det är dock mer oklart.

Imorgon debatteras återigen gängkriminaliteten i riksdagen. Bakgrunden är det ökade antalet sprängningar som numera inte bara plågar storstadsregionerna utan även har spridit sig till städer som Linköping. Förra året anmäldes 63 sprängningar under årets fem första månader enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. Motsvarande siffror i år är 93 stycken, vilket är en ökning med nästan 50 procent.

I de områden där gängkriminaliteten härjar som värst är en närvarande polis A och O. Många gånger upplever de boende att samhället har kapitulerat och det är ingen enkel uppgift för polisen att återupprätta förtroendet.

Arbetet kräver både tid och resurser varför ett ökat antal poliser är avgörande för att öka tryggheten och minska kriminaliteten.

Hur vi i praktiken ska få fler poliser är en svårare fråga. Inte blir det bättre av att inrikesminister Mikael Damberg (S) gång på gång upprepar sin talepunkt om att fler än någonsin utbildar sig till poliser. Det är nämligen långt ifrån tillräckligt.

Problemen med gängkriminalitet och polisbrist är akuta och då räcker det inte att vi har fler poliser om 2,5 år.

Dessutom väljer allt fler poliser att byta yrke och myndigheten lider av stora pensionsavgångar.

Den stora andelen nyexaminerade tillsammans med polisens personalomsättning och pensionsavgångar kommer att leda till en mindre erfaren poliskår Enligt en promemoria från polisens nationella operativa avdelning (NOA) som SvD har tagit del av kommer mer än hälften av poliserna år 2024, har mindre än sex års erfarenhet.

Om inte hålet täpps till, spelar det mindre roll hur många nya poliser som utbildas. Det behövs både fler som utbildar sig till poliser och fler som väljer att stanna kvar i yrket.

För att snabbt öka antalet poliser har Polisförbundet föreslagit att regeringen borde utreda möjligheten att anställa norska poliser i Sverige. I Norge finns det nämligen ett överskott på poliser som efter en kortare utbildning skulle kunna arbeta inom den svenska polisen.

I dag krävs svenskt medborgarskap för att kunna anställas som polis. Beroende på vilken typ av tjänst det rör sig om, kan det givetvis finnas goda skäl för kravet men för många av tjänsterna borde ett nordiskt medborgarskap vara fullt tillräckligt.

Förslaget är inte bara innovativt utan är också ett konkret exempel på hur vi relativt snabbt och med små medel kan öka antalet poliser.

Sveriges allvarligaste samhällsproblem är gängkriminaliteten och de särskilt utsatta områdena. Det har lett till parallella samhällsstrukturer där rättsstaten har tvingats till reträtt. En av statens grundläggande uppgifter är att skydda sina medborgare. I flera av de särskilt utsatta områdena har man misslyckats med detta.

Det innebär att staten också har misslyckats med sitt uppdrag. Då räcker det inte att utbilda fler poliser. Förhoppningsvis kommer fler förslag om hur vi kan bekämpa gängkriminaliteten och återupprätta rättsstaten under morgondagens riksdagsdebatt.

Kanske kan någon politiker också ta tillfället i akt att föreslå att norska poliser ska kunna arbeta i Sverige.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.