Alliansen gav Löfven vetorätt

Ledare Artikeln publicerades

Utsikterna för en alliansregering försvagades på onsdagen.

Dödläget i regeringsfrågan fortsatte efter det att Stefan Löfven avvisat alliansledarnas inbjudan till samtal. På en presskonferens svarade Löfven att Socialdemokraterna inte kommer att agera stödparti åt Alliansen.

Stefan Löfven argumenterar utifrån blockpolitik att han ska bilda regering med andra partier än i den egna konstellationen.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Stefan Löfven argumenterar utifrån blockpolitik att han ska bilda regering med andra partier än i den egna konstellationen.

Men Socialdemokraternas linje är samtidigt full av motsägelser. Stefan Löfven understryker att han företräder den största ”konstellationen” samtidigt som hans dröm handlar om en ”mittenregering” där i vart fall ett om inte två partier från det rödgröna blocket (MP och V) inte lär vara tänkta som koalitionspartners.

Blockpolitiken används således för att motivera ett Socialdemokratiskt regeringsinnehav med någon form av stöd från partier som inte ingår i ”konstellationen”.

Samtidigt öppnade också alliansledarna för ett veto från Socialdemokraterna genom att tydligt understryka att en borgerliga fyrpartiregering endast kan tillträda genom någon form av socialdemokratiskt parlamentariskt stöd.

Det var att gå in i maktspelet med öppna kort. När Löfven sade nej kan allianspartierna inte gå fram och söka hoppande majoriteter i riksdagen.

Men ”fundamenta” - riksdagens sammansättning - försvinner inte på grund av retorik. De alternativ som Löfven drömmer om - med S+C+L rymmer partier som står långtifrån varandra och skulle som regering bli internt handlingsförlamad. Den regering med Centern i spetsen som Annie Lööf har tankar på har redan avfärdats och det alternativ som sitter i dag gillas enligt SVT:s vallokalsundersökning bara av två procent av väljarna. Återstår då inget annat än det borgerliga sistahandsalternativet med en regering bestående av moderater och kristdemokrater.