Län

Ung Företagsamhet sätter nytt rekord – igen

Kalmar Artikeln publicerades
Fyra tjejer från Stagg som ska driva Featured UF. Från vänster: Cassandra Rasmussen, Erjona Ulaj, Katarina Norlund Larsson och Sandra Drahosch. 3 bilder
Foto:Mats Holmertz
Fyra tjejer från Stagg som ska driva Featured UF. Från vänster: Cassandra Rasmussen, Erjona Ulaj, Katarina Norlund Larsson och Sandra Drahosch.

Allt fler vill starta eget företag på gymnasiet. Ung Företagsamhet i Kalmar län sätter på nytt deltagarrekord – men fortfarande återstår en bit till de uppsatta målen.

På onsdagen samlades över 400 elever från södra och mellersta länet i Kalmar för den traditionsenliga kickoffen. De nyblivna UF-alumnerna fick chansen att lyssna på inspiratörer och träffa utställare från näringsliv och myndigheter.

– Det som är kul är att vi ännu en gång kommer att öka antalet elever i länet som driver UF. Förra läsåret var vi 605 i regionen och vi får se hur många vi ökar med i år – fram till 1 december går det bra att registrera sitt företag, berättar UF:s regionchef Anna Hofvergård.

Kalmar län har som mål att 30 procent av eleverna på gymnasiet ska driva UF-företag. Just nu når länet upp till 25 procent.

– Även ur ett nationellt perspektiv ligger vi lite lägre, snittet är 28 procent. Men vi jobbar på flera fronter för att öka siffrorna. Det som är kul i år är att fler program – som estet och bygg satsar på UF, säger Anna Hofvergård.

Förra läsåret hade Kalmar län många framgångsrika UF-företag som prisades på bred front under SM i Stockholm. Bland annt blev No Exclusion UF (Miranda Arvidsson och Olivia Gustavsson) tvåa i kategorin Bästa UF-företag.

– Det var ett jättestarkt år och jag tycker det ser bra ut i år också. Många har bra idéer och många tänker också på att det ska vara hållbart och ge en möjlighet att tjäna pengar. Välgörenhet är bra på många sätt men är inte företagande, säger Anna Hofvergård.

De allra flesta elever som besökte kickoffen hade precis startat sina företag. Stagg-tjejerna Cassandra Rasmussen, Erjona Ulaj, Katarina Norlander Larsson och Sandra Drahosch har startat Featured UF.

– Vi vill skapa kläder som passar oavsett hudfärg och hur man ser ut. Ett problem som branschen haft länge, säger Cassandra Rasmussen.

Var det självklart för er att starta ett företag kring detta problem?

– Vi hade många idéer men fastnade för detta till slut, säger Erjona Ulaj.

Fabian Nilzén, Ronja Gunnarsson, Martin Rosander och Victor Henriksson från Oscarsgymnasiet i Oskarshamn har startat Blindskriftmeny UF – ett företag som vill ta fram restaurangmenyer för blinda.

– Det är ett problem för många synskadade och vi hoppas detta kan bli en hjälp, säger Fabian Nilzén.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.