Län

Östros utspel om Juholt förvånar

Län Artikeln publicerades

Flera bedömare är förvånade över att Thomas Östros, tidigare socialdemokratisk minister, inte uttalade sitt stöd för partiledaren Håkan Juholt i söndagskvällens Agenda i SVT.

När Östros fick frågan om han stödde Juholt ville han inte svara, utan sade att han har förtroende för partiets verkställande utskott.
- Socialdemokraterna brukar ju utåt sett alltid uttala stöd för sittande ledning, säger Christer Isaksson, författare och S-kännare.
Thomas Östros fick också frågor om ett av Juholts utspel som handlade om att skatteutjämning mellan pensionärer och löntagare skulle vara möjlig inom ett år. Östros, som tidigare var ekonomisk-politisk talesperson, svarade då att Juholt inte kan ha menat vad han sade.
- Det var ju att ta Juholt och nuvarande ledning i örat, säger Christer Isaksson.
Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tycker att Östros uttalanden inte tyder på något större förtroende, men menar att det är svårt att veta om han agerar själv eller om han har fler med sig.
- Hur man än ser på det förmådde han inte ta orden "jag har förtroende för Juholt" i sin mun, säger Hinnfors.
Thomas Östros anser att S borde fokusera på några få starka förslag och visa att partiet är regeringsdugligt. Men i stället har det varit som en "popcornmaskin där förslagen flyger åt olika håll utan struktur", sade Östros i intervjun.
- Det är i förvirringen kring sakpolitiken som det stora problemet för Socialdemokraterna ligger. Det går nästan inte att lägga ett enda förslag utan att det blir mothugg från ledande personer inom partiet. Partiet famlar kring sin färdriktning, säger Jonas Hinnfors.