Län

Fastighetsägare försökte muta Migrationsverket

Kalmar län Artikeln publicerades

Pappan till en fastighetsägare i länet åtalas för att ha försökt muta två tjänstemän hos Migrationsverket.

Det var under sommaren som de två tjänstemännen från Migrationsverket gjorde en första besiktning av fastighetsägarens lägenheter. Ägaren ville hyra ut bostäderna till Migrationsverket och under besöket erbjöds tjänstemännen både groggar och en middag.

När besiktningen var över försökte fastighetsägaren dessutom räcka över två enlitersflaskor whisky till de båda tjänstemännen, som tackade nej till alla erbjudanden.

I polisanmälan skriver Migrationsverket att tjänstemännen uppfattade det hela som försök att få dem att välja mannens lägenheter.

I efterhand visade det sig att tjänstemännen hade träffat fastighetsägarens pappa, men ägaren säger att han och fadern äger bostäderna tillsammans.

I förhör med polisen har en av tjänstemännen sagt att mannen inte försökte truga eller pressa dem att ta emot gåvorna. Det uppfattades snarare som om fastighetsägaren försökte vara snäll. Den andre tjänstemannen uppfattade fastighetsägaren som att han försökte övertala dem att ta emot whiskyn, men att han sedan gav sig.

Efter polisanmälan fattade Migrationsverket beslutet att inte teckna avtal med fastighetsägaren. Enligt ägaren berodde det på att de inte kunde komma överens om priset, men myndigheten uppger att det var på grund av polisanmälan.