Annons

Unga ska få möta konst på kollo i sommar

Kalmar konstmuseum satsar i sommar på konstkollo - för att ungdomar ska få möjlighet att möta konst på olika platser och med olika uttryck.
Kalmar län • Publicerad 18 juni 2018
Ungdomarna får bland annat prova graffiti.
Ungdomarna får bland annat prova graffiti.Foto: Tamas Kovacs/AP

I sommar får ungdomar i Emmaboda, Hultsfred, Påskallavik och Vimmerby möta konstnärer som arbetar på ett samtida sätt med framtidens kulturarv, skriver konstmuseet i ett pressmeddelande. De får testa att bygga och experimentera med olika material och pröva frågeställningar kring konst och samhälle.

Målgruppen är barn och unga där integrering av unga nyanlända är viktig. Konstkollo besöker Emmaboda, Hultsfred, Påskallavik och Vimmerby under vecka 26, 27 och 28. Varje ort besöks av en eller två professionella konstnärer som arbetar tillsammans med ungdomar mellan 12 och 15 år. I Vimmerby kan ungdomar mellan 13–20 år delta.

Annons

Vecka 26 startar Konstkollo på två platser, Hultsfred och Vimmerby. Till Hultsfred kommer konstnären Jens Evaldsson för att arbeta med ungdomar på temat Din bild av framtiden i Hultsfred 2048. Arbetet utgår från teckning och skulptur i plastellina/lera och går över till 3D-skanning, 3D-modellering och 3D-printing.

I Vimmerby besöks kollot av konstnären Anna-Linda Gabriel som utgår från glastekniken fusing, samhällsfrågor och skulpturbyggen av större storlek.

Till Påskallavik kommer Jonatan Wiegert vecka 27 och där får deltagarna arbeta med teckning, förstoring av bilder och graffiti – utifrån Arvid Källströms konstnärskap.

Vecka 28 är det dags för Emmaboda och dit kommer Veronica Lindblad och Oscar Söderström. Där ska det experimenteras med färg, form, ljus och ljud. Deltagarna får arbeta med skiss, målning och arbeta stort i backen bakom Folkets hus.

Parallellt med Konstkollo ute i länet finns Guldpaviljongen i Kalmar stadspark – en mötesplats för unga och en arena för konst, nycirkus och musik. Guldpaviljongen är öppen hela sommaren, på onsdag till söndag från 27 juni till och med 19 augusti.

Kim Ustamujic JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons