Kultur

Avicii hyllas med tal, musik och tystnad

Musik Artikeln publicerades

 

Flera hundra människor samlades på Sergels torg i Stockholm på lördagenför en offentlig minnesstund med anledning av Tim
Foto: Fredrik Persson/TT
Flera hundra människor samlades på Sergels torg i Stockholm på lördagenför en offentlig minnesstund med anledning av Tim "Avicii" Berglings död. Minnesstunden inleddes med en tyst minut.

Hundratals människor samlades på Sergels torg i Stockholm för att hylla nyligen bortgångna Tim "Avicii" Bergling.

– Man är van att bli glad av hans musik, men i dag blandas det med en sorgsen klump i magen, säger Elina Backeby.

Aviciis musik fyllde torget i centrala Stockholm på lördagen. Hitlåt efter hitlåt pumpades ut i folksamlingen som trängdes i solen, varvat med tal av arrangörerna som beskrev vad Avicii betytt för dem. Dessutom hölls en tyst minut.

Evelina Sjödin och Elina Backeby från Gävle skulle till Stockholm för att gå på konsert på söndagen – men när de fick höra om Aviciis bortgång och den planerade minnesceremonin tidigarelade de sin resa.

Emil Hultgren, 24 år, från Gotland, hedrar Avicii på Sergels torg på lördagen. Flera hundra människor samlades på Sergels torg i Stockholm för en offentlig minnesstund med anledning av Tim
Foto: Fredrik Persson/TT
Emil Hultgren, 24 år, från Gotland, hedrar Avicii på Sergels torg på lördagen. Flera hundra människor samlades på Sergels torg i Stockholm för en offentlig minnesstund med anledning av Tim "Avicii" Berglings död. Minnesstunden inleddes med en tyst minut.

Evelina Sjödin minns speciellt när hon såg honom live med sin syster 2014.

– Det var häftigt att få vara ett med alla hans fans.

– Jag tror att man kommer fortsätta lyssna på honom trots att han är borta, sade hon vid minnesceremonin där bland annat hennes favorit ”Fade into darkness” spelades.

Sara Sancho och Oskar Romson dansade med till den kavalkad av Avicii-hits som spelades upp vid Sergels torg.

– Man har ju alltid lyssnat på Avicii! Han har gjort så himla mycket bra musik och när man lyssnar på låtarna nu får man upp så mycket minnen i huvudet, sade hon Sancho.

Joydeep Dey är inget direkt Avicii-fan men lockades till torget när han hörde musiken som strömmade därifrån.

– Avicii är house, strand – och framför allt fest.

En annan av dem på plats för att hedra Aviciis minne är Johanna Sjöström. Hon berättar att det kändes overkligt när hon nåddes av beskedet om hans död. Hon hade nyligen sett dokumentären "Avicii: True stories" och trodde att Bergling var på väg tillbaka.

– Han har varit med mycket. På festivaler, fester och skolavslutningar, sade hon.

Bakom initiativet till minnesstunden står Arman Cinkitas och Jean Moreno.

– Ingen av oss kände honom personligen, men vi har växt upp med hans musik och det har format vår ungdom på ett sätt. Han betyder väldigt, väldigt mycket för oss, sade 20-åriga Cinkitas tidigare och fortsatte:

– Hans musik har gått på repeat under hela min ungdom.

Tim Bergling avled på fredagen. Han blev 28 år.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.