Kultur

Stefan Eriksson från Mönsterås kliver in i Farmen

Fliseryd Artikeln publicerades

Vildsvinsjägaren Stefan Eriksson från Mönsterås och it-­teknikern Robert Lundström från Kalmar kommer in som ­utmanare i Paolo Robertos Farmen.

– Jag går in i tävlingen för att vinna”, säger Stefan Eriksson.

Förra året tog Niklas Ravnestam från Kalmar hem segern i tv-programmet Farmen. I torsdagens avsnitt tog två nya länsbor upp kampen för att upprepa be­driften. Nöjet fick en pratstund med en av dem, vildsvinsjägaren och konsulten Stefan Eriksson från Mönsterås.

Vildsvinsjägaren Stefan Eriksson från Mönsterås tar tillsammans med IT-teknikern Robert Lundström från Kalmar plats i TV4:s Farmen.
Foto: Linus Hallsenius
Vildsvinsjägaren Stefan Eriksson från Mönsterås tar tillsammans med IT-teknikern Robert Lundström från Kalmar plats i TV4:s Farmen.

– Jag och Robert ska bo ute i skogen nära Farmen i väntan på att göra riktig entré bland de andra farmarna, säger Stefan Eriksson.

Tv-programmet Farmen går ut på att nutidens människor ska leva som svenska bönder gjorde för hundra år sedan. Stefan Eriksson berättar att han fick en adress mitt i ­Skillingaryd och ett klockslag då han skulle vara där. Allt annat var ovisst.

– Det var väldigt speciellt att hamna där i skogen, mitt ute i ingenstans. Jag trodde att jag skulle vara med som en av ­farmarna i det ordinarie gänget. Men i samma veva läste jag i Aftonbladet att det brunnit på Farmen och förstod att de redan börjat inspelningarna och att jag nog skulle komma in som utmanare. När jag åkt till adressen kom en äldre skåpbil och dunkade fram genom skogen och det var bara att hoppa in. Jag var nyfiken och ställde en massa frågor men han som körde kunde inte svara på något.

Hur kändes det?

– Jag var väldigt för­väntansfull. Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig men ovissheten är en del av spelet. Vi fick bara veta åt vilket håll vi skulle gå och att vi skulle bo i skogen. Det var svårt att leva utan telefoni och klocka. I mitt jobb som konsult ­lever jag efter klockan.

Varför ville du vara med i programmet?

– Jag är en sjuk tävlingsmänniska och Farmen är det enda programmet i den här stilen där jag själv kan påverka utgången. Här ställs man emot ­varandra i tvekamper. I ­exempelvis Robinson handlar det mer om utröstning. Min bakgrund inom försvarsmakten, som jägare och ingenjör gör att jag har en chans att ta hem Farmen och försvara titeln med ännu en vinnare från Kalmar län, ­säger Stefan Eriksson.

”Det var väldigt speciellt att hamna där i skogen, mitt ute i ingenstans”, säger Stefan Eriksson om att starta sin Farmen-resa som utmanare.
Foto: TV4
”Det var väldigt speciellt att hamna där i skogen, mitt ute i ingenstans”, säger Stefan Eriksson om att starta sin Farmen-resa som utmanare.

Vad har du för erfarenheter av att driva en gård?

– Inte så mycket. Men jag ­jagar mycket åt bönder. I kontakten med lant­brukare har jag fått koll på spannmål och djur men djurhållning är nytt för mig. Det förväntar jag att lära mig mer om under min Farmen-resa.

Vad tror du om dina ­chanser att ta hem segern i ­Farmen 2018?

– Jag går in i tävlingen för att vinna. Men jag vet inget om de andra del­tagarna.

Har du någon taktik?

– Jag har 714 olika ­taktiker. Man får kombinera det sociala och psykologiska spelet med att vara en duktig farmare. Niklas som vann Farmen i fjol höll sig nästan lite för mycket tillbaka och framstod som tråkig. Det vill inte jag göra, säger Stefan Eriksson.

Fakta

Stefan Eriksson

Ålder: 28 år.

Bor: Mönsterås.

Gör: Konsult och jägare.

Intressen: Jakt.

Familj: Mamma, pappa, bror och hunden Dakar av rasen Gonczy polski.

Roligaste med att vara med i Farmen: ”Förväntningarna på vad som ska komma.”

Visa mer...