Annons

Sprillans nya låtar med lokala artister

Rockigare sound för CajsaStina Åkerström, bosatt i Halltorp, en poppärla av Nybrobandet Avantgardet och ett styrkebesked av öländska duon Isle of you.
Publicerad 28 september 2018
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.

CajsaStina Åkerström - Om det var du

Ny stil passar CajsaStina

CajsaStina Åkerström har de senaste åren turnerat med Jack Vreeswijk i en rosad hyllning till sina pappor, men med nya singeln Om det var du visar Åkerström att hon är artist i sin egen rätt. Den vispop många förknippar henne med är utbytt mot ett rockigare sound med galopperande trummor och fallande gitarrplock. Ljudbilden för tankarna till Melissa Horn och Lars Winnerbäck och passar Åkerströms röst utmärkt. Att texten är riktad till en dotter hon aldrig fick, i ljuset av förra höstens #metoo-revolution, ger djup till fraser som ”om det var du, tog jag fighten för din skull”. Försöket till rap (!) som kommer i slutet av låten hade dock gärna fått bli kvar på skissbordet.

Bolag: Gamlestans Grammofonbolag

Recensent: Sanna Svanström

Avantgardet - Alltid bakom er

En poppärla av Guds nåde

Inför albumet Alla känner apan (7 november) släpps singeln Alltid bakom er. Det är en poppärla av guds nåde som rymmer ett helt liv. Rasmus Arvidsson sjunger om allt från barndomens Nybro till drogmissbruket i England. Från en nersolkad samhällsbild till en livslång kärlek till musiken. Referenserna haglar där både Bob Dylan, Sweet Jane och Dr. Dre får plats. Jocke Åhlund har länge gått vid bandets sida, som producent, medmusiker och kreativt bollplank. Han får vara med i texten ett kärleksfullt minne. Låten har ett fast driv där fem minuter känns som tre. Det är tajt utan att vara tråkigt, svängigt utan att vara klyschigt. Fullängdaren kan inte vara mer efterlängtad.

Bolag: Avantgardet

Recensent: Fredrik Söderlund

Isle of you - Backseat Ceremony

Svinga högre och det blir åka av

Ölandsbördiga Isle of you, bestående av Elina Danielsson och Ida Johansson, ligger inte på latsidan. I juni släpptes popkaramellen Bodyguard som uppmärksammades av världsartisten Sia på Spotify. Nya låten Backseat Ceremony är en värdig uppföljare – beväpnade med synthar och en fullödig melodi låter duon som arvtagare till stora namn som Icona Pop eller Tove Styrke. Möjligtvis är det lite för tillrättalagt. Det hade gärna fåtts svingats högre och kryddats starkare. Men när det är som bäst låter Backbeat Ceremony ändå a-lista på P3 och prime time på vilket klubbdansgolv som helst. Och om Isle of you framöver vågar släppa sargen, då kommer det verkligen bli åka av.

Bolag: RamPack Recordings

Recensent: Sanna Svanström

Kulturredaktionen Barometern
Annons
Annons
Annons
Annons