Annons

Pär-Gustav Johansson (M): Alla länsbor måste få ta del av kulturen

Vilka vallöften är kandidaterna till landstingets kulturnämnd ­beredda att ge och hur ­intresserade är de själva av kultur? I en serie ­artiklar frågar vi ut politikerna inför valet. I dag har turen kommit till moderaten Pär-Gustav Johansson.
Publicerad 3 september 2018 • Uppdaterad 5 september 2018
Pär-Gustav Johansson är en passionerad bokläsare och tycker att det saknas en större litteratursatsning i Kalmar län.
Pär-Gustav Johansson är en passionerad bokläsare och tycker att det saknas en större litteratursatsning i Kalmar län.Foto: Mats Holmertz

Vilken blir den viktigaste kulturfrågan under nästa mandatperiod?

– Tillgängligheten. Alla i länet ska kunna ta del av kultur. Det gäller särskilt barn och unga, även de från socioekonomiskt utsatta grupper. Vi håller också med den regionala kulturplanen om att det är viktigt med mångfald och integration. Det finns ju krafter som velat stryka de orden ur planen.

Annons

Är ditt parti berett att satsa mer, lika mycket som i dag eller mindre på kultur i länet?

– Lika mycket. Det är i alla fall vår ambition. Men man vet aldrig vilka ekonomiska beslut man tvingas ta, med tanke på att landstinget befinner sig i ett jättebesvärligt ekonomiskt läge. Vi tycker att kulturinstitutionerna ska hålla sina ramar och försöka hitta synergieffekter, som till exempel gemensam administration för vissa delar av verksamheten.

Hur ska kulturen finansieras?

– Vi vill ha en offentligt finansierad kultur. Men vi är inte heller främmande för kultursponsring. Vi ser ingen konflikt mellan att ha en fri kultur och samtidigt ha privata kulturentreprenörer. Däremot är det en myt att vi vill lämna över kulturen helt till marknadskrafterna.

Är det något särskilt du framhålla om ditt partis kulturpolitik?

– För oss är den fria kulturen väldigt viktig. Kulturen är ett lackmustest på hur demokratin i samhället mår. Historiskt sett har demokratins nedmontering alltid förebådats av krafter som vill inskränka på kulturens frihet. Sedan har folk inte reagerat förrän det redan var för sent. Det finns sådana krafter som är aktiva även i Sverige idag.

Har du något konkret vallöfte till kulturlivet i länet?

– Vi vill följa upp målen i kulturplanen, att kulturen ska vara tillgänglig för alla i länet, bland annat genom ökad digitalisering. I dag har vi en slagsida åt södra länet.

Något mer ni vill satsa på?

– Jag tycker att det saknas ett visionskulturmöte, där länets kulturinstitutioner träffas, diskuterar sin olika verksamheter och lär av varandra. Benchmarking kallas det inom näringslivet. Personligen tycker jag också att det saknas en större litteratursatsning i länet. För en tid sedan hörde jag talas om ett förslag att inrätta ett litteraturmuseum i Växjö. Det blev inte av, men det var en spännande tanke, tycker jag. Vi har många bra författare i regionen. Och det är ett problem att folk inte läser böcker mer.

Annons

Varför så tyst om kulturen i valdebatten? Är den ingen viktig politisk fråga?

- Det finns många inom moderaterna som tycker att kulturen är viktig. Men årets valrörelse handlar väldigt lite om sakfrågor, mer om regeringsfrågan, trollaktiviteter på nätet och vandalisering. Alla partier utgår också från vilka frågor väljarna tycker är viktigast. Kulturen tillhör sällan dem.

Tina JeppssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons