Kultur

Martin Kirchberg (SD): "Det är fullständigt fel att vi är kulturfientliga"

Kalmar Artikeln publicerades
Martin Kirchberg är näst i tur i Barometern-OT:s serie Kulturen i valet. Han går gärna på Sweden Rock eller tittar på klassisk arkitektur och tycker att fri kultur är kultur som inte behöver något ekonomiskt stöd
Foto: Mats Holmertz
Martin Kirchberg är näst i tur i Barometern-OT:s serie Kulturen i valet. Han går gärna på Sweden Rock eller tittar på klassisk arkitektur och tycker att fri kultur är kultur som inte behöver något ekonomiskt stöd

Vilka vallöften är kandidaterna till landstingets kulturnämnd ­beredda att ge och hur ­intresserade är de själva av kultur? I en serie ­artiklar frågar vi ut politikerna inför valet. I dag har turen kommit till Martin Kirchberg, Sverigedemokraterna.

FAKTA

Kulturen i valet

Vad: Vi träffar politiker som kandiderar för att ansvara för den regionala kulturen genom samverkan med länets regionala kulturverksamheter, kommunerna, länsstyrelsen Kalmar län, regionförbundet i Kalmar län och Statens kulturråd.

Visa mer...

Vilken blir den viktigaste kulturfrågan under nästa mandatperiod?

– Vi vill svänga om inriktningen på kulturen och trycka mer på det svenska kulturarvet. Vi vill vårda, värna och tillgängliggöra kulturarvet. Det tycker vi är den största uppgiften för den statligt finansierade kulturen. Språk, traditioner, seder och bruk är en del av det kitt som håller ihop samhället men den kulturen är i upplösning i dag.

Hur stor ska kultur­budgeten vara?

– Vi har i vårt förslag dragit ned kulturbudgeten med 15 miljoner kronor. Vi har tittat på de kulturinstitutioner som landstinget finansierar i dag och har hittat en del institutioner vi tycker ska stå på egna ben.

Vilka?

– Byteatern, Filmregion Sydost, Dans i Sydost och Kalmar konstmuseum på grund av att det måste finnas en hygglig grad av egen finansiering. Vi vänder oss även mot institutioner som har genuspedagogik, som arbetar för mångkultur och att flera av institutionerna blivit politiserade. Exempelvis som Byteatern som inför förra valet hade en föreställning med ett budskap som riktade sig mot vårt parti.

Vilken föreställning?

– Det kan jag inte minnas nu.

Kan du återkomma när du kollat upp det?

- Ja, absolut. På eftermiddagen återkommer Martin Kirchberg med ett sms: "Jag mindes allt lite fel, det var ingen specifik föreställning utan Kalmar länsteater, som omnämns i artikeln "Kultursverige agerar mot SD" som var i SvD i okt 2010".

Har du något konkret ­vallöfte?

– Att stoppa skattefinansieringen av politiserade institutioner.

Hur ska man avgöra vilka institutioner som är politiserade?

– Genom att titta på policydokument och vad man sätter upp för pjäser. Det kanske inte är politikens uppgift att avgöra vad kulturskapare får göra men politikens uppgift är att fördela skattemedel och då menar vi att det ska användas till att bevara och tillgängliggöra kulturarvet.

Är det något särskilt du vill framhålla om ditt partis kulturpolitik?

– Vi menar att kulturen är viktig för människor. Våra belackare hävdar att vi är kulturfientliga men det är fullständigt fel. Fri kultur för mig är kultur som lever av egen kraft. Skaparens genialitet gör att kulturutövaren kan leva på sin konst och inte är beroende av politiska beslut.

Vilken kultur behöver då stöd?

– Forntidens kulturskapare finns inte längre och kan slå vakt om sina alster. Då har samhället ett ansvar att hjälpa till.

Martin Kirchberg (SD).
Foto: Mats Holmertz
Martin Kirchberg (SD).

FAKTA

Martin Kirchberg

Ålder: 50 år.

Bor: Utanför Torsås.

Familj: Fru och tre barn.

Jobbar med: "Jag har jobbat som ingenjör i många år men nu jobbar jag med politiken på heltid".

Politisk bakgrund: "Jag gick med i Sverigedemokraterna 2010. Jag sitter i landstingsfullmäktige i dag och är förstanamn på landstingsvalsedeln i länet och är partiets regionrådskandidat. Jag skulle även gärna representera partiet i kulturnämnden."

Senaste konserten: "Jag var på Sweden Rock i somras och såg bland andra Iron Maiden. Jag är allätare när det gäller musik."

Senaste konserten med Camerata Nordica: "Jag har inte varit på någon, men skulle vilja. Som småbarnsförälder har man inte mycket tid över."

Senaste scenkonstföreställningen: "Ingen i Kalmar län men jag var på Trollflöjten på Kungliga operan för ett par år sedan. Jag gillade den inte, den var för modernistisk, men jag gillade musiken."

Senaste föreställningen på Byteatern: "Har inte varit på någon."

Senaste konstutställningen: "En av Anki Schaefers utställningar i Torsås."

Senaste utställningen på Kalmar läns museum: "Jag har inte varit på någon men jag har skickat min mor och son på en."

Vilken form av kultur är du själv mest intresserad av: "Jag gillar arkitektur. Jag var i stadskärnan i Wien för några år sedan och blev alldeles överväldigad. Jag tycker om klassisk arkitektur men är väldigt ointresserad av modern arkitektur. Från 1950-talet har arkitekturen urartat."

Vilket är din sämsta kulturupplevelse: "Jag såg skisserna till Nobelmuseet och då fick jag återigen bekräftat att arkitekterna tävlar med varandra om vem som gör den fulaste byggnaden eller som provocerar mest."

Utövar du själv någon form av kultur: "Nej, jag är mer kulturkonsument än utövare."

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.