Kultur

Lyssnarnas sommarvärd: "Jag vill skapa en hoppfull känsla

Linköping Artikeln publicerades

Emmaboda-bördiga Jonas Waltelius liv förändrades på ett ögonblick när han bröt nacken på sin egen svensexa. I sommar är han lyssnarnas sommarvärd i Sommar i P1.

Lyssnarnas sommarvärd Jonas Waltelius.
Foto: Pressbild
Lyssnarnas sommarvärd Jonas Waltelius.

Det har gått fem år sedan den där dagen i maj. Om en vecka skulle Jonas Waltelius, som numera bor i Linköping, äntligen gifta sig och hans kompisar hade överraskat honom med en svensexa, där han skulle få testa kampsport.

Men under övningarna gick något fruktansvärt fel. Jonas bröt nacken och han blev förlamad från bröstet och nedåt.

I sitt sommarprat vill han berätta om livet efteråt, om hur han trots ett liv i rullstol klarat så väl förhållande och barn som jobb och resor.

– Jag hoppas att man kan få en känsla av att det finns hopp och möjligheter och att livet inte tar slut bara för att man råkar ut för något allvarligt, både för dem som råkat ut för något och för dem som klarat sig utan det, säger han.

– Det känns stort och häftigt, och på något sätt kommer det med någon sorts ansvar i och med att jag har blivit framröstad.

Den nu 33-årige Jonas Waltelius arbetar i dag som högstadielärare. En anledning till att han sökte till programmet är att han älskar att berätta – men att prata om det som hänt har också varit nödvändigt.

– Jag tog tidigt beslutet att öppna mig. Det är för att förhoppningsvis kunna hjälpa andra och få folk att förstå och uppskatta det som de har. Men det har också varit en egen bearbetningsprocess, säger han.

Vad blir det för musik i ditt program?

– Inget är klart än, men det dök upp några låtar när det stod klart att jag var uttagen som jag verkligen vill ha med. Det finns några som betytt mycket för mig under processen, antingen förknippade med mitt förhållande eller med min situation.

Jonas Waltelius sommarprogram sänds den 18 juli. (TT)