Annons

Lögner, humor och dramatik på Kalmar teater i höst

En hudlös monolog med skådespelaren Leif Andrée, en komedi om otrohet och en pjäs om möten mellan nya och infödda svenskar. Det är något av det som bjuds på Kalmar teater i höst.
Publicerad 17 september 2018 • Uppdaterad 18 september 2018
bild 1/5
Magnus Carlsson kommer med sin humorshow Bög in box.
Leif Andrée kommer med sin monolog Leif.
Lögnen av Florian Zeller
 med Sanna Krepper, Fredrik Evers, Lotta Östlin Stenshäll och Peter Järn.
Robert Hannouch och Gunilla Larsson spelar i När vi träffade varann.
Per Burell, David Lenneman, Peter Perski och Mårten Andersson i Några av oss.
Magnus Carlsson kommer med sin humorshow Bög in box.
Leif Andrée kommer med sin monolog Leif.

Kalmar teaterförening och Scenkonst Kalmar släppte nyligen sitt höstprogram för barn, och nu har höstens ”vuxenrepertoar” presenterats.

Scenkonst Kalmar presenterar tre pjäser på Kalmar teater. Redan på onsdag den 19 september ges Stjärnlösa nätter, pjäsen som är baserad på Arkan Asaads bok med samma namn. Boken handlar om hur Arkan Asaad, som bor i Sverige, mot sin vilja blir bortgift med sin kusin i i Irak. Boken har dramatiserats av Roger Westberg och rollerna spelas av Daniel Goldmann och Sofia Rönnegård.

Annons

Den 11 oktober är det dags för Bög in box, en humorshow med Magnus Carlsson om hur man hittar kärleken.

Scenkonst Kalmar avslutar sedan säsongen med pjäsen Några av oss, den sanna historien om Petr Ginz som är 14 år när han förs till koncentrationslägret Theresienstadt. Tillsammans med en grupp andra pojkar utropar de en egen republik i lägret och ger ut en egen tidning. 16 år gammal förs sedan Petr Ginz till gaskamrarna i Auschwitz men tidningarna göms och lever vidare.

Kalmar teaterförening har pjäser, opera, musik och en föreläsning på höstens repertoar. Tisdag den 18 september är det dags för föreläsningen Förstå världen - Möt radiokorrespondenterna. Då kommer två av Sveriges Radios utrikeskorrespondenter för att berätta om sina upplevelser och svara på frågor. Detta äger rum i Kalmarsalen och föreläsningen är gratis.

Konsert blir det den 21 oktober, då kommer bandet Quilty som spelar irländsk folkmusik och firar 25-årsjubileum. Quilty består av musikerna Dag Westling, Gideon Andersson, Esbjörn Hazelius och Staffan Lindfors.

Sedan några år visas opera på bio på Kalmar teater och flera operaföreställningar från The Metropolitan i New York kan ses där i höst. Den 7 november blir det dessutom opera på scenen. Då kommer Malmö Opera med sin Carmen.

Kalmar teaterförenings Björn Samuelsson berättar att operavisningarna har fått en stadig publik.

– Det är roligt att kunna bjuda på klassiker som Aida och mer experimentell opera som Marnie, som bygger på Winston Grahams roman, som i sin tur inspirerade Alfred Hitchcocks thriller med samma namn, säger han.

Pjäserna som teaterföreningen tar hit i höst är Lögnen, en komedi om otrohet av den hyllade franske författaren och dramatikern Florian Zeller (född 1979), Leif, en monolog av och med skådespelaren Leif Andrée, Några av oss, som handlar om möten mellan nya och infödda svenskar, katastrofdramat Polarfararna och Vilhelm Mobergs Marknadsafton.

– Det är kul att kunna bjuda på så varierad teater. Komedin Lögnen är skriven av Florian Zeller som av brittiska tidningen The Guardian beskrivs som en av de mest spännande dramatikerna just nu, säger Björn Samuelsson och fortsätter.

– Sen är Leif Andrées monolog fantastisk. Det är en hudlös, mänsklig historia om hans barndom. Mänsklig är också pjäsen När vi träffade varann som handlar om ett avgörande möte mellan en ung flyktingpojke och en äldre kvinna. Sedan har vi en pjäs som riktar sig mot en bred publik, Marknadsafton som är baserad på Vilhelm Mobergs triangeldrama i bondemiljö. Där spelar bland andra Allan Svensson och Mia Poppe, väl kända för en stor publik.

Kim Ustamujic JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons