Kultur

”Lite småtrubbel är alltid roligt”

Nybro/Stockholm Artikeln publicerades
Killarna i Avantgardet har, oavsett egen utsaga, ändå lite nerver inför kvällens Allsång på Skansen.
Foto: Sanna Svanström
Killarna i Avantgardet har, oavsett egen utsaga, ändå lite nerver inför kvällens Allsång på Skansen.

Nybrobandet Avantgardet är på plats på Skansen för kvällens framträdande på Allsången. Barometern-OT tog pulsen på gänget som vill göra varje spelning unik – och därför alltid räknar med lite trubbel.

På Gubbhyllan på Skansen trängs barnfamiljer i den strålande solen på uteserveringen, i full färd att uppleva Skansen. De får sällskap av Avantgardets fyra ursprungsmedlemmar Rasmus Arvidsson, Patrik Åberg, Mattias Täck och Johan Offerlind, som har fått ett hål att prata med Barometern-OT. På frågan vad de förväntar sig av kvällens spelning blir svaret att de inte har en aning – vilket är precis som det ska vara.

– Man ska inte veta allt som ska hända. Så länge man har låten klar för sig, så får framträdandet ingen regi alls. Det är helt i stunden. Man förutsätter nästan att det ska hända någonting, säger Patrik Åberg.

Och saker har verkligen hänt när Avantgardet spelat live: upprepade fall av blodvite och teknikstrul under liveframträdanden är bara några av de saker som drabbat bandet på scen.

– Vi vill att varje spelning ska vara unik. Eftersom det är så opolerat vet vi aldrig vad som ska hända, och inte publiken heller, säger Rasmus Arvidsson.

– Lite småtrubbel är alltid roligt, konstaterar Patrik Åberg.

Att ha en improviserad framtoning i det mesta verkar vara ett recept mot nervositet. Men gräver man lite på ytan märker man att det tvärtemot killarnas utsagor nog kan finnas lite nerver inblandat.

– Det är mest för att vi inte har spelat på länge, säger Rasmus Arvidsson.

– Nu har det byggts upp en nerv, som gör att det känns på riktigt och värdigt, på något sätt. Vi har haft tid att känna efter, vilket gör att man känner hur stort det är men också hinner känna efter, fortsätter han.

– Vi hade helst kommit härifrån med turnébussen från en annan spelning, säger Mattias Täck.

Bandet säger att det har varit en förvånansvärt lugn dag idag, trots en jätteproduktion att förhållas sig till. Lite stressig har den dock varit för sångaren Rasmus Arvidsson, som ska hålla i den traditionsenliga allsången.

Är ni avundsjuka på Rasmus för att han får sjunga allsång?

– Inte det minsta, skrattar Patrik Åberg och de andra håller med. Men de står bakom Rasmus beslut av allsångslåt, ett val som föll i bussen på väg till Skansen. Det är en låt som enligt bandet lyckas med konststycket att kombinera brittisk anknytning, socialrealism – och lite boogie.

Vilken låt det kan vara, och om det blir något trubbel på scen, märker den som ser Allsång på Skansen i kväll.

Följ med när Barometern rapporterar live från Sollidenscenen på Skansen här:

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.