Annons

Lättläst bilderboksdeckare drar in läsaren i klurig tomtejakt

Kluriga syskon och försvunna tomtar. Det är stommen i en ny bilderboksdeckare av Emma Virke och Emelie Östergren.
Publicerad 6 december 2017
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Kluriga syskon och försvunna tomtar. Det är stommen i en ny bilderboksdeckare av Emma Virke och Emelie Östergren.
Kluriga syskon och försvunna tomtar. Det är stommen i en ny bilderboksdeckare av Emma Virke och Emelie Östergren.Foto: Snezana Vucotic-Bohm

Genre: Bilderbok

När tomten försvann

Text: Emma Virke

Bild: Emelie Östergren

Förlag: Lilla Piratförlaget

Mormors trädgårdstomte är borta. Och flera andra tomtar i grannskapet också. Är det en tjuv i farten? För trädgårdstomtar kan väl inte gå själva? Miriam ger sig tillsammans med Lillebror ut för att hitta svaret på gåtan.

Emma Virkes text söker spänning i minsta sak: ett mystiskt ljud, en lapp, en ensam vante. Hon låter syskonen fundera, kämpa med tårar och tappa bort varandra, samtidigt som deras relation öppnar för igenkänning. Bilderna, gjorda av Emelie Östergren, följer nära inpå texten. Ansiktsuttrycken är kraftiga, färgerna milda och perspektivet skiftar.

”När tomten försvann” är en lättläst bilderboksdeckare. Läsaren dras in i sökandet, men det är ganska stökigt på sidorna. Och även om tomtarna slutligen återfinns ligger den största spänningen i att orsaken till själva försvinnandet aldrig avslöjas.

Jonna FriesSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons