Kultur

Klart: De sjunger för Victoria i Borgholm

ÖLAND Artikeln publicerades
Sju artister är klara för det offentliga firandet av kronprinsessan Victorias 41-årsdag vid Borgholms IP på Öland 14 juli.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Sju artister är klara för det offentliga firandet av kronprinsessan Victorias 41-årsdag vid Borgholms IP på Öland 14 juli.

Peter Jöback, Alexander Rybak och Jessica Andersson, det är några av artisterna som spelar för kronprinsessan på Victoriadagen i Borgholm den 14 juli. Kronprinsessan fyller 41 år, och för själva Victoriadagen är det 40-årsjubileum.

Den 14 juli ska kronprinsessan Victoria, som i år fyller 41 år, traditionsenligt firas i Borgholm på Öland.

– Det här blir riktigt stort, säger Kay Wiestål, Victoriadagens grundare, som på fredagen avslöjade att Victoriadagen börjar ta form.

Alexander Rybak.
Foto: Roald,Berit
Alexander Rybak.

De bokade artisterna är Peter Jöback, som just nu spelar Fantomen på Broadway, Alexander Rybak, som vann årets upplaga av norska Melodifestivalen och som även tog hem segern 2009, Jessica Andersson, John Lundvik och Emmi Christensson som alla tre tävlade i årets Melodifestival samt stjärnskottet Nova Miller.

– Vi satsar på artister som ska passa hela familjen. Peter Jöback är den stora stjärnan, han kommer hit direkt från Broadway. Vi är också glada att Alexander Rybak kommer tillbaka till oss, han är en härlig artist. Fler folkkära Melodifestivalartister blir det då Jessica Andersson, John Lundvik och Emmi Christensson ställer sig på scenen. Vi ville även ge den nya stjärnan Nova Miller möjlighet att synas på en så här stor scen. Hon kommer likt Marcus & Martinus att locka en yngre publik, säger Kay Wiestål.

Nova Miller.
Nova Miller.

Peter Jöback och musikalstjärnan Emmi Christensson har delat scen flera gånger tidigare då även hon spelat en av huvudrollerna i Fantomen på Operan, både i London och i Stockholm. John Lundvik har ett särskilt band till kronprinsessan. Han skrev tillsammans med Jörgen Elofsson låten When You Tell the World You're Mine, som framfördes av Björn Skifs och Agnes Carlsson vid vigseln av kronprinsessparet i Storkyrkan 2010.

Peter Jöback och Emmi Christensson.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Peter Jöback och Emmi Christensson.

– Den lille spelande mannen, Kalle Moraeus kommer tillbaka som programledare även i år. Han har, precis som Alexander Rybak, med sig en fiol och kanske kan de bjuda på någon överraskning tillsammans, hoppas Kay Wiestål.

Är artistuppställningen klar för i sommar?

– Jag tror det. Programtiden måste ju räcka till. Men vi har överraskat förut.

2018 blir det 40-årsjubileum för firandet av Victoriadagen i Borgholm.

– Det är många minnen som passerar revy. Från första gången när vi firade på ett höflak fram till dagens scen som kostar mycket pengar i förhållande. Victoriadagen har utvecklats något enormt, säger Kay Wiestål.

Trodde du när ni startade att ni skulle fortsätta i 40 år?

– Nej, men det är ett bevis på hur fin vår kungafamilj är när det gäller Öland. De är mycket viktiga för vår region. Vår tv-sändning når mellan 1,4 och 1, 6 miljoner tittare. Lotta på Liseberg ses av mellan 750 000 och 800 000 tittare.

Enligt Wiestål är det redan klart att både kronprinsessan Victoria, prins Daniel, kungen och drottningen kommer att vara på plats i Borgholm för festligheterna. Precis som de senaste åren kommer det att sändas på SVT.

Peter Jöback.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Peter Jöback.