Annons

Karlskronas filmfestival med 40 programpunkter och demokratifokus

Carl International Film Festival anordnas i år för andra året 24-29 augusti och kommer att bjuda på över 40 programpunkter, varav flera premiärer. En mängd filmgenrer representeras under de sex dagar festivalen pågår.
Karlskrona • Publicerad 7 augusti 2018

Festivalen invigs den 24 augusti med Ali Abbasis andra långfilm ”Gräns”, som uppmärksammades med ett pris på Cannes-festivalen tidigare i år. Den är baserad på en novell av John Ajvide Lindqvist.

Kärleksdramat Nina från Polen är en av filmerna på CIFF, filmfestivalen i Karlskrona senare denna månad.
Kärleksdramat Nina från Polen är en av filmerna på CIFF, filmfestivalen i Karlskrona senare denna månad.Foto: Palka Robert, Wide Management
Annons

Det officiella namnet på festivalen är Carl International Film Festival (CIFF) och den kommer i år att ha fokus på demokrati, unga talanger och film från länderna runt Östersjön.

– Under årets Carl International Film Festival tar vi ett fast grepp kring våra värdeord öppenhet, frihet och fred, säger Henrik JP Åkesson, som är festivalchef.

– Det är valår och vi vill lyfta betydelsen av att värna våra demokratiska grundvärderingar i en tid där man i världen, Europa och även Sverige kan se dessa försvagas.

Regissören Ali Abbasis film Gräns inviger filmfestivalen i Karlskrona. I Cannes vann den första pris i den prestigefyllda sektionen Un Certain.
Regissören Ali Abbasis film Gräns inviger filmfestivalen i Karlskrona. I Cannes vann den första pris i den prestigefyllda sektionen Un Certain.Foto: Pontus Lundahl/TT

Förutom filmvisningar kommer man att genomföra flera seminarier och andra programpunkter där dessa ämnen belyses. Parallellt med festivalen i Karlskrona kommer tre filmvisningar arrangeras på Centrumbiografen i Ronneby. Detta enligt festivalledningen ”för att nå ut bredare och skapa större tillgänglighet till festivalen i regionen”.

En av filmerna som redan har väckt uppmärksamhet är kärleksdramat ”Nina” som regisseras av Olga Chajdas. Filmen tar upp ett ämne som är känsligt i det alltmer repressiva klimat som råder i vårt södra grannland.

- Trots det faktum att vi återigen måste kämpa för frihet i Polen - i en bredare bemärkelse, och på grund av detta, kan vår film uppfattas som ett politisk, medan den snarare alltid var menad att handla om den personliga friheten och att vara trogen mot dig själv, säger Olga Chajdas.

– Jag är glad att min debutfilm Nina kommer att ha sin nordiska premiär på Carl International Film Festival och kommer att vara stolt över att presentera filmen personligen.

Östersjöregionens tio länder Tyskland, Danmark, Norge, Sverige, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Ryssland och Polen är också i fokus och en tävling, Baltic Sea Competition, är en del av festivalen. Varje land deltar med en film i tävlingen.

Filmerna tävlar om pris för Bästa regi och Bästa manus, det senare presenterat i samarbete med Litorina Folkhögskola i Karlskrona. Priserna består av 25 000 kronor vardera och en statyett. Vinnarna utses av en jury och tillkännages vid en ceremoni den 28 augusti.

Parallellt med festivalen den 28 augusti hålls Carl Film Forum, ett forum för olika delar av den svenska och Östersjöregionala filmbranschen. Där kommer man att kunna få en bild av regionens filmindustriella läge och viktiga frågor för framtiden.

Annons

Den 25 augusti får Karlskrona och festivalen besök av Svenska Filminstitutets Filmrummet och det uppmärksammade kortfilmsprojektet RÖST. I ett samarbete mellan SVT, Svenska Filminstitutet och Folkets Bio har åtta kortfilmer producerats som på olika sätt skildrar Sverige 2018.

Festivalen visar alla åtta filmerna och avslutar med ett samtal om hur man kan använda rörliga bilder som ett verktyg för att främja demokratin, synliggöra sådant som behöver synas bättre, ställa frågor och lägga fram tankar och idéer för en större grupp människor.

Skådespelaren Kjell Bergqvist kommer till filmfestivalen den 26 augusti.
Skådespelaren Kjell Bergqvist kommer till filmfestivalen den 26 augusti.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Kvällen den 26 augusti är Kjell Bergqvist hedersgäst och deltar i ett samtal under bar himmel på Grevagården vilket följs av utomhusvisning av Ulf Malmros ”Bröllopsfotografen” från 2009.

Alexis Almström får premiär för sin film ”Rosa moln” under filmfestivalen i Karlskrona.
Alexis Almström får premiär för sin film ”Rosa moln” under filmfestivalen i Karlskrona.Foto: Photographer: TEITUR ARDAL

Under festivalen presenteras två sydsvenska världspremiärer; Saman Saids dokumentärfilm om det uppmärksammade teaterprojektet i Karlskrona ”Sunnateatern” och Alexis Almströms långfilmsdebut ”Rosa Moln” med Albin Grenholm och Hedda Stiernstedt i huvudrollerna.

Partiledaren för Feministiskt Initiativ Gudrun Schyman (FI) är också i fokus för en dokumentärfilm som visas på filmfestivalen i Karlskrona. Hon kommer själv till festivalen för ett offentligt samtal med filminstitutets Anna Serner.
Partiledaren för Feministiskt Initiativ Gudrun Schyman (FI) är också i fokus för en dokumentärfilm som visas på filmfestivalen i Karlskrona. Hon kommer själv till festivalen för ett offentligt samtal med filminstitutets Anna Serner.Foto: Johan Nilsson/TT

Gudrun Schyman är huvudperson i Hampus Linders dokumentärfilm ”Gudrun”. Fi:s partiledare kommer till Karlskrona för ett samtal om jämställdhet och hur det är att få sitt liv förevigat på film, den 28 augusti. Samtalspartner är Svenska Filminstitutets VD Anna Serner.

Ingemar LönnbomSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons