Annons

Jungstedt väcker längtan till Gotland

Nja, detta är inte någon av Mari Jungstedts starkaste Gotlandsdeckare. Men hon vet hur man bygger en intrig och miljöerna räcker långt, tycker recensenten Kerstin Bergman.
Publicerad 25 juni 2018
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Mari Jungstedt
Mari JungstedtFoto: Thron Ullberg

Mari Jungstedt skriver numera om två öar, Gotland och Gran Canaria, i två parallella deckarserier. I "Ett mörker mitt ibland oss" bär det av till Gotland för fjortonde gången, och där får vi återigen får möta polisen Anders Knutas och hans kollegor, och journalisten Johan Berg och hans fotograf.

Almedalsveckan pågår. Det är sommar på Gotland och Visby är fyllt till bristningsgränsen av politiker, journalister, turister och andra som lockats dit av olika anledningar. En populär krögare försvinner på väg hem efter en sen kväll på restaurangen på södra delen av ön. Samtidigt äger segeltävlingen Gotland runt rum, men för en av de favorittippade besättningarna går det inte riktigt enligt planen. Det blir storm, en rejäl sådan, och man tvingas söka lä i en enslig vik där man gör ett makabert fynd. Dessutom följer vi som vanligt polisernas liv. Så väl Knutas som hans kollega Karin har svårt att hålla isär jobb och privatliv, utan att det för den skull leder till några egentliga framsteg i deras inbördes relation.

Annons

Genremässigt fortsätter Jungstedt även denna gång i väl upptrampade spår. Hon hakar inte på någon av de nya deckartrenderna, utan använder sin väletablerade form av svensk landsortspolisroman och sitt lika väletablerade persongalleri. "Mörkret mitt ibland oss" bjuder således inte på några överraskningar på det planet. Intrigen fungerar dock väl och det märks att det inte är första gången Jungstedt konstruerar en deckargåta.

”Jungstedts trogna läsare blir säkert nöjda även denna gång – trots att det inte är en av de starkaste böckerna i serien.”

Tematiskt handlar det denna gång om rasism och främlingsfientlighet – ett ämne som idag känns högst relevant och angeläget. Även på Gotland är detta i högsta grad en realitet idag, och vi stöter på så väl en nynazistisk organisation som ensamkommande flyktingbarn som möts med misstänksamhet och hat. Jungstedt gestaltar dessutom ämnet väl, utan att skriva läsaren något på näsan.

Parallellt med polisutredningen följer vi också berättelsen om en tonårskilles liv i det förflutna, något som börjar i misär, men som efterhand verkar bli allt bättre. Detta varvas som vanligt också med turistbroschyrlika skildringar av gotländska miljöer. Mönstret med någon som tidigare farit illa, vilket påverkar dramatiken i nuet känns också igen från de tidigare böckerna i serien. Jungstedts trogna läsare blir säkert nöjda även denna gång – trots att det inte är en av de starkaste böckerna i serien.

"Ett mörker mitt ibland oss” hade mått bra av en tuffare redaktör som strukit en del upprepningar och klichéer och fixat till språkliga klumpigheter. Men nog längtar man till Gotlands unika miljöer när man läser, och denna gång får vi dessutom röra oss fram och tillbaka över nästan hela den vackra ön.

Kerstin BergmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons