Annons

Ingegerd Petersson (C): ”Kultur är en viktig del i integrationen och för demokratins bevarande”

Kulturen i valet: Vilka vallöften är kandidaterna till Landstingets kulturnämnd beredda att ge och hur intresserade är de själva av kultur? I en serie artiklar frågar vi ut politikerna inför valet. Idag har turen kommit till centerpartisten Ingegerd Petersson,
KALMAR • Publicerad 6 september 2018 • Uppdaterad 7 september 2018
Ingegerd Petersson (C).
Ingegerd Petersson (C).Foto: Mats Holmertz

1Vilken blir den viktigaste kulturfrågan under nästa mandatperiod?

– Den viktigaste kulturfrågan är att kultur ska finnas tillgänglig för alla människor i hela länet. Det är viktigt att alla skolbarn får tillgång till professionell kultur och vi måste jobba för att hitta lösningar så att alla skolbarn har möjlighet att ta del av kulturen. När det gäller företagande behöver vi stärka konstnärernas möjligheter att försörja sig på sitt kulturutövande.

Annons

2Har du något konkret vallöfte?

– Just det jag nämnde om att kulturen ska finnas i hela länet är vårt viktigaste vallöfte. Idag finns mycket av kulturinstitutionerna i södra länet. Jag vill att institutionerna ska finnas med sin kultur där människorna. Det är viktigt att jobba för det.

3Hur stor ska kulturbudgeten vara?

– I det läge vi är nu, efter landstingsfullmäktiges beslut att höja budgeten 2018 tycker jag att budgeten ligger på en bra nivå, landstinget tar sitt ekonomiska ansvar för kulturen i länet. Kommunerna, föreningar, företag och privatpersoner bidrar även till kulturens möjligheter att finnas där människorna är. Men jag anser att staten bidrar med för lite pengar och att medlen fördelas orättvist.

4Hur då?

– Det här med gratis museer exempelvis, det är en tokig satsning. Hur ska det bli jämlikt för oss på landsbygden?

6Är det något särskilt du vill framhålla om ditt partis kulturpolitik?

– Jämlikhet och mångfald är viktigt för Centerpartiets kulturpolitik. Kultur är en viktig del i integrationen och för demokratins bevarande och utveckling. Att jobba för jämlikhet och mångfald är ett viktigt mål att kräva av institutionerna. När det gäller partiet centralt vill centerpartiet jobba för en jämlik fördelning av de statliga kulturresurserna i landet. Och att resurserna fördelas i kultursamverkansmodellen, den påse med pengar som Kalmar län får att fördela utifrån våra förutsättningar.

6Är det någon specifik konstform eller institution ni vill satsa på i länet?

– Dansen är viktig, dels att det ges professionella dansföreställningar och dansföreställningar men också att få till mer dansverksamhet för barn och ungdomar i länet. Många gillar att uttrycka sig med dans och har förebilder som dansar. En del kommuner lyckas bra med dansverksamheten redan idag men det ser olika ut i länet.

Foto: Mats Holmertz
Anna TörnkvistSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons