Kultur

Gudrun Brunegård(KD): Kulturen är en friskfaktor

Kultur Artikeln publicerades
Gudrun Brunegård gillar att sjunga och lyssna på musik. Hon tycker att kulturen är nödvändig för att människor ska kunna känna samhörighet i samhället.
Foto: Mats Holmertz
Gudrun Brunegård gillar att sjunga och lyssna på musik. Hon tycker att kulturen är nödvändig för att människor ska kunna känna samhörighet i samhället.

Vilka vallöften är kandidaterna till landstingets kulturnämnd ­beredda att ge och hur ­intresserade är de själva av kultur? I en serie ­artiklar frågar vi ut politikerna inför valet. I dag har turen kommit till kristdemokraten Gudrun Brunegård.

1Vilken blir den viktigaste kulturfrågan under den kommande mandatperioden?

- Att göra kulturen tillgänglig för alla länsbor, både socialt för olika grupper och geografiskt för människor som bor i olika delar av länet. I dag är kulturen ojämnt fördelad bland medborgarna. Kulturen ska också kännetecknas av mångfald.

2Är ditt parti berett att satsa mer, lika mycket eller mindre på kulturen i länet nästa mandatperiod?

- Vi ser så stora behov inom vårdsektorn med de växande köerna, att vi måste prioritera sjukvården framför kulturen. Men mitt parti har inga planer på att skära ner på kulturbudgeten.

Hur pengarna ska fördelas mellan länets olika kulturutövare vill Gudrun Brunegård inte uttala sig om.

- Vi har ju ingen representant i landstingets kulturnämnd för närvarande. Men vi hoppas kunna få det efter valet. Vi vill förstås att den summa som avsätts för kultur fördelas på ett så klokt sätt som möjligt. När det gäller konsten, så är det viktigt att en procent av byggkostnaderna vid nybyggnation och renovering även i fortsättningen går till konstnärlig utsmyckning. Vi har varit drivande i den frågan.

3Något annat ni vill satsa på?

- Tillgängligheten till kulturen är ett problem. Vårt län är ju så avlångt. Det är viktigt att inte minst barn och unga får tillgång till kultur genom fria kulturresor. Vi vill också att och kulturinstitutioner ska få möjlighet att bedriva mer uppsökande verksamhet.

4Har ditt parti något konkret vallöfte?

- Det handlar om att fortsätta göra ett så bra arbete att alla länsinvånare kan ta del av kultur och få goda upplevelser som berikar livet. Kulturen är också en friskfaktor och ska vara ett naturligt inslag inom vård och äldreomsorg. Men vi måste vända på slantarna, så att de används på bästa sätt.

5Ditt parti tycker inte att politiker ska lägga sig i kulturen. Varför?

- Vi tror att det finns andra aktörer som kan göra det bättre, i civilsamhället och den privata sektorn. Det är bättre att ha en professionell styrelse som fördelar kulturanslagen. Så är det i till exempel Storbritannien. En förutsättning för att man ska få stöd är att man står upp för demokrati och mänskliga rättigheter.

6Det är tyst om kulturen i valdebatten. Är kulturen ingen viktig valfråga?

- Jo, visst är den viktig. Kulturen är nödvändig för att få människor att känna samhörighet och för att vi ska veta varför vi är där vi är i dag och vart vi är på väg. Jag är sjuksköterska i botten och jag känner en stor oro i dag över att många unga inte tar del av kultur och tycks sakna en känsla av kulturhistoriskt sammanhang. Det skapar en otrygghet i samhället.

Fakta

Gudrun Brunegård

Ålder: 60 år

Bor: I Vimmerby

Familj: Maken Anders, tre vuxna barn, fyra barnbarn

Jobbar med: Oppositionslandstingsråd

Politisk bakkgrund: Politiskt engagerad sedan valet 1998. Ägnat sig åt kommun- och landstingspolitik sedan dess. Blev landstingsråd 2009.

Senaste konsert: Lyssnade på en ungdomsorkester i Italien förra året.

Senaste konsert med Camerata Nordica: Det var innan krisen i gamla Camerata.

Senaste scenkonstföreställning: Anna Karenina på Dramaten i våras.

Senaste föreställning på Byteatern: Det var förskräckligt länge sedan. Jag minns inte.

Senaste konstutställning: Vi var på Riksmuseet i Amsterdam i våras.

Senaste utställning på länsmuseet: Jag har inte sett någon specialutställning där på länge. Men jag var med barnbarnet på Kronan-utställningen för några år sedan.

Senaste utställning på Virserums konsthall: Textilutställningen ifjol.

Senaste utställning någon annanstans i länet: Nej, inte i länet. Men jag var och lyssnade på en intressant föreläsning på konstmuseet om Lotte Laserstein i början på året.

Senaste film: Det var också i Amsterdam, på Art Nouveau-biografen Theater Tuschinski som är helt bevarad från 1920-talet. Vi såg Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap, en feel good-film med spänning, dramatik och romantik.

Vilket konstnärligt verk skulle du vilja vara upphovsman till? Prokovjevs Romeo och Julia. Det är den mest hänryckande musik man kan tänka sig.

Vilken form av kultur är du mest intresserad av? Musik framför allt. Och skönlitteratur. Jag är med i en bokklubb.

Utövar du själv någon form av konst? Jag sjunger lite, mest i kyrkan i hemma i Vimmerby. Jag tog sånglektioner för Britt Melzén när jag var ung. Men jag är bara en glad amatör.

Visa mer...